Луткарска представа о римским шлемовима у Музеју Војводине

Комична луткарска педстава “Откуд шлем у бабиној башти?”, намењена деци од пет до 11 година, која ће и ове суботе у 11 часова бити изведена у “Театрићу” у Музеју Војводине (Дунавска 35) представља занимљив и јединствен начин да се најмлађима поједноставе приче о музејским експонатима и да им се заголица машта.
с
Фото: Музеј Војводине

Кратка представа, која је тренутно на “репертоару”, дочарава проналазак бренда Музеја - римске шлемове из Беркасова, непроцењиве вредности.

Виши кустос и педагог у Музеју Војводине Слађана Велендечић појашњава да је представа у “Театрићу” замишљена као увод у стручно предавање, које малишани имају прилику да чују након извођења.


Најаве седам дана раније

Програм ће се реализовати за грађанство сваке суботе од 11 сати, уз претходну најаву на имејл pedagoska.sluzba-muzejavojvodine.org.rs, како би се испоштовале тренутне епидемиолошке мере.

Када је реч о групама из предшколских и школских установа потребно је да се најаве седам дана раније, како би се благовремено договорио термин. Цена улазнице је 100 динара.


- Представа “Откуд шлем у бабиној башти?” траје око 20 минута, и у њој уз помоћ лутака представљамо како је баба Ангелина, средином 20. века успела да нађе шлемове старе 1.700 година и како је реаговала на тај необичан проналазак - појашњава Слађана Велендечић, додајући да за израду лутака била задужена Вишња Бубањ Вучић, а за сценографију уметница Индира Кандић Назал. - С обзиром на то да су деца одушевљена, а приметили смо да и родитељи уживају и пажљиво прате дешавања на “позорници”, планирамо да у наредном периоду уврстимо још представа у наш репертоар. Надам се да ћемо се ускоро у “Театрићу” бавити феноменом љубави, односно проводаѕџисањем и свадбеним обичајима.

Како напомиње Слађана Велендечић, настоји се да се кроз представе  деци приближи појам културне баштине и колико је важно да се младе генерације упознају и сазнају што више о наслеђу предака. Она се нада да ће “Театрић” постати и генератор креативних идеја - да окупља људе различитих интересовања, односно да се организују луткарске, глумачке или радионице драмског писања.

С. Ковач

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести