Изградња цркве на Грбавици приводи се крају

Изградња Цркве Светог оца Константина и царице Јелене у Криловој улици у градском насељу Грбавица, чији су темељи освештани у јуну 2018. године, приводи се крају.
1
Фото: С. Шушњевић

Како открива свештеник Стојан Билић, настојатељ храма у изградњи, у току су лимарски радови, а до краја текуће године очекује се и завршетак партерног уређења храма.

– Од 4. октобра 2017. године, када је изградња започета, урађена је комплетна „груба градња”, односно, темељи са сутереном, зидови и кровна конструкција са покривачем, као и фасада – рекао је отац Стојан Билић. – У току су лимарски радови, а у плану за ову годину су и унутрашње малтерисање, увођење подног грејања, као и партерно уређење са пратећом инфраструктуром и осветљењем простора око верско објекта. Идеја је да следеће године буде започета изградња помоћног објекта.

Како сазнајемо, пројектом, који се односи на партерно уређење храма, предвиђено је сређивање тротоара око цркве и платоа испред објекта. Пешачка стаза биће прекривена бехатоном жуте боје, а површина поплочаног простора износиће 374 квадратна метра. Око храма биће постављена и јавна расвета, као и декоративно осветљење с неколико стотина светиљки.

Процењена вредност радова је 14.733.407 динара, а пројекат финансира Град Нови Сад. Управа за грађевинско земљиште и инвестиције расписала је тендер у марту ове године, када није добила ниједну понуду за уређење околине верског објекта, те је поступак недавно поновљен. За разлику од прве јавне набавке, УГЗИ је овога пута добила једну понуду, која је била неприхватљива из више разлога.

Наиме, увидом у документацију налазимо да је понуда од 1,9 милиона динара, коју је дала група фирми, била за пет милиона већа од процењене вредности тих радова. Комисија УГЗИ утврдила је да ни други услови са тендера, који су у вези са дозволама, техничким капацитетима и слично, такође нису испуњени.

Премда је верски објекат у Криловој улици изграђен, очекује се да ће УГЗИ ускоро поновити тендер, те да ће Храм Светог оца Константина и царице Јелене, на радост суграђана са Грбавице, Адамовићевог насеља, Лимана 3 и 4, до краја године бити употпуности уређен.

Д. Клашња 

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести