Граде се паркинзи на Булевару Европе

НОВИ САД: На делу зелене површине између бициклистичке стазе и коловоза на Булевару Европе планирани су нови паркинзи, те је недавно тај простор ограђен и почели су грађевински радови, који ће, како је предвиђено, трајати пет месеци.
b
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Реч је, иначе, о првој фази, у оквиру које ће бити изграђено 181 место за моторна возила, од којих је шест намењено за особе с инвалидитетом. Планирано је укупно 201 паркинг-место, с тим што ће у другој фази бити уређено 20.

Прва фаза радова коштаће готово 60 милиона динара, с ПДВ-ом, а посао је на тендеру Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције додељен новосадском „Пут-инвесту”.

Највише паркинга, 78, предвиђено је на делу Булевара од Улице Бранка Бајића до Футошке, док је од Јанка Веселиновића до Хаџи Рувимове планирано 54, оносно 49 од Хаџи Рувимове до Бранка Бајића. Од Улице Корнелија Станковића до раскрснице Булевара с Улицом Јанка Веселиновића пројектовано је 20 паркинг-места, која ће бити изграђена у другој фази.

Откако су на месту кућа на Детелинари изграђене вишеспратнице, паркирати аутомобил у том кварту постало је „немогућа мисија”. Булевар Европе сматра се једном од најзначајнијих саобраћајница у граду, а нови паркинзи планирани су на простору који је с јужне стране оивчен Футошким путем, а на северу Улицом Корнелија Станковића. Планирана су места с косом шемом паркирања уз десни коловоз, и то на дужини од око 1.400 метара.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Подземне гараже

Осим нових паркинг-места на Булевару Европе, предвиђена је и изградња две подземне гараже, и то у делу између улица Јанка Веселиновића и Хаџи Рувимове и између улица Корнелија Станковића и Јанка Веселиновића.

Тај пројекат је још увек у фази планирања, те је за његову реализацију неопходно обезбедити новац.


Због градње нових паркинга делови инсталација ће бити измештени, као и прскалице на зеленој површини. Из Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције навели су почетком јуна, у саопштењу за медије, да ће се приликом изградње нових паркинга водити рачуна о очувању зелених површина, те да ће дрворед на Булевару Европе бити сачуван и свако стабло заштићено на одговарајуħи начин. Осим тога, биће остављен простор за нове саднице шибља и зеленила, а стари систем за наводњавање ће бити замењен новим, савременијим.

Ј. Вукашиновић

Zoran
18.09.2020 • 17:35
Ne samo duz Bul.Evrope.Duz svakog bulevara gde za to postoje uslovi treba izgraditi parking
EUR/RSD 117.3087
Најновије вести