Додатни часови за надарене у Карловачкој гимназији

У наредну школску годину Карловачка гимназија улази с новим смером историје и географије, који је намењен ђацима с посебним интересом за те две области.
1
Фото: Dnevnik.rs

По речима директора најстарије српске гимназије Радована Ковачевића, то је образовни профил у којем ће ученици добити опште гимназијско образовање уз повећан број часова из историје и географије. Уз часове теорије из географије и историје, ђаци који упишу нови смер имаће и практичну наставу.

– Осим теорије, предвиђен је и рад на терену, а то подразумева одлазак у архиве, музеје и друге институције у којима ће моћи нешто ново да сазнају и примене научено – каже Ковачевић. – Мислим да је Карловачка гимназија права гимназија за такав смер због њеног значаја, али и значаја Сремских Карловаца. Ученицима који упишу тај смер на располагању је изборни предмет „Језик, медији и култура“, док их у трећем и четвртом разреду очекују основи геополитике.

Пре увођења ванредног стања због епидемије коронавируса, план је био да припремна настава почне крајем марта или почетком априла, али услед новонастале ситуације то ће бити одложено за неки други термин

Како каже директор Карловачке гимназије, план је да се за децу која желе да упишу смер историје и географије организује припремна настава. Пре увођења ванредног стања због епидемије коронавируса, план је био да припремна настава почне крајем марта или почетком априла, али услед новонастале ситуације то ће бити одложено за неки други термин. Деца ће полагати на пријемном испиту тестове из историје и географије, а бодоваће им се онај на којем освоје више бодова. 


„Гаспром“ опрема две учионице

Руска Компанија „Гаспром“ финансираће опремање две учионице за руски језик у Карловачкој гимназији. У плану је да се током распуста приступи уређењу да би у новој школској години оне који уче руски дочекали новоопремљени кабинети.

– Три године интензивно сарађујемо с руским удружењима у Новом Саду и Београду, што је допринело томе да постанемо један од кандидата за ту донацију – објашњава директор Карловачке гимназије Радован Ковачевић.  – У децембру смо успоставили сарадњу и с једном од гимназија у Санкт Петербургу, што ће створити услове за размену ђака, која ће нашим ученицима помоћи у савладавању језика, а једнима и другима у ширењу видика.


– Обавештаваћемо родитеље преко основних школа и сајта Гимназије о свему – каже Ковачевић. – Ванредна ситуација доводи у питање и термине за одржавање пријемних испита. Чак 175 деце похађало је ове године припремну наставу за полагање пријемног испита. Срећна околност је да се у последње време повећава интерс за упис у Карловачку гимназију. Надам се да ће се тај тренд наставити и број оних који је уписују, укључујући и нови смер, бити и већи. Све то је последица квалитетног рада и великог броја реализованих наставних активности, као што су такмичења.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести