До краја године ограда око порте Успенске цркве

Партерно уређење дела градског језгра увелико је у току, а недавно је почело ограђивење дворишта Успенске цркве у истоименој улици.
radovi kod uspenske1
Фото: Дневник (В. Фифа)

И док је новац за реконструкцију Позоришног трга обезбедио Град, зидање ограде око храма посвећеног Успењу Пресвете Богородице финансира Српска православна црква. Вредност те инвестиције је око девет милиона динара, а посао је поверен предузећу “Гранит Лијешће” из Сремске Митровице.

Будући да је реч о споменику културе од изузетног значаја, пројекат обнове урадио је градски Завод за заштиту споменика културе, који је задужен и за конзерваторски надзор. Када сви радови буду завршени, црквени посед ће поново бити ограђен, након што је због градње СНП-а, крајем седамдесетих, тај зид око порте, заједно с парохијским домом, срушен.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Успенска црква грађена је у периоду од 1765. до 1774. године и, због уметничке обраде и облика, опреме и инвентара, сматрана је једном од најзначајнијих у тадашњем Петроварадинском шанцу. Реч је о једнобродној барокној грађевини, са полукружном олтарском апсидом и звоником изнад западног прочеља. Иконостас цркве резбарили су и осликавали најпре новосадски мајстори Марко Гавриловић и браћа Марковић - Аксентије и Арсеније, као и Јанко Халкозовић и Васа Остојић, а касније је за осликавање зидова био је задужен парох храма поп Јоца Јовановић. На црквену славу  - Велику Госпојину, у порти и дворишту било је народно весеље, те су ту долазили сви ратари из Новог Сада. Око цркве је, иначе, било и гробова угледних ктитора, а поред зида, уз темље, сахрањивани су значајни Новосађани и племићи, о чему сведочи и грб краљевског капетана Јована Јанковића од Бриња, који је 1843. године ту поставила његова сестра - бароница Еуфемија Јовић.

Подсећања ради, некада је у дворишту Успенске цркве био и парохијски дом, па су градски урбанисти у планској документацији оставили могућност за његову обнову, међутим још није познато када и да ли ће то бити реализовано.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести