Департман за математику и информатику ПМФ-а: Стипендије битне током студирања

С обзиром да се ИТ сектор рапидно шири и напредује, Природно-математички фаултет увек се труди да студијски програми буду савремени.
pmf1
Фото: Dnevnik.rs

Технологије на тржишту се константно мењају, па се самим тим и Департман за математику и информатику Природно-математичког факултета (ПМФ) стално усавршава, да би одржао корак са тим променама. 

– Студентима су стипендије важне како би имали приходе и за време студирања – казала је др Јована Видаковић са Природно-математичког факултета. – Са друге стране, то је један од начина везивања за неку компанију, као и шанса да се након факултета ту и запосле.

Увек постоји опција да се студенти снађу и обезбеде себи стипендију током студирања у некој ИТ фирми. У том случају, још за време студија, имају обавезу према фирми која их стипендира – одређен број радних сати недељно, а након завршетка факултета, тамо остају одређено време да раде. 

– Упис на ПМФ – ДМИ бих препоручила студентима јер овде могу да стекну доста савременог знања из информационих технологија и рачунарских наука, уз практичан рад на рачунарима – рекла је др Јована Видаковић. – Студенти имају велики број изборних предмета којима могу да допуне своје знање, али и постоји могућност одласка на праксу у неку од новосадских ИТ компанија.


Лакше до посла

Студенти који похађају ИТ смерове мање одлазе у иностранство, јер је са нашом дипломом већа шансе да се пронађе посао овде, него у другим браншама – казала је студенткиња Сара Пајић. – Свако радно искуство током студирања корисно је за тражење бољег или више плаћеног радног места у будућности.


Стипендије за студенте су важне, јер пружају додатну финансијску стабилност, али посао може да одузима доста времена, што може да се одрази на факултетске обавезе, а могу да буду обавезујуће у смислу запослења, те стипендирани студенти морају након студија да раде баш ту одређени временски период, што зависи од уговора. Запослење током студија може се одразити и на брзину завршетка студија, јер посао одузима време, које студенти који не раде, троше на учење. У таквој ситуацији, потребна је добра организација и воља.

Студенткиња треће године Рачунарских наука ПМФ-а Сара Пајић за лист “Дневник” казала је да фирме нису претерано агресивне у тражењу студената, већ да се сами студенти највише ангажују за запослење или волонтирање.

– Уколико се у оквиру предмета “Информатички пројекат” добро покажеш, постоји шанса да ће ти нека од ИТ фирми са којом факултет сарађује понудити посао – објаснила је Сара Пајић. – У појединим фирмама се плаћа и пракса, па је и то неки вид зараде током студентских дана.

Д. Андулајевић

ПројекатНови СадИТ центар, од образовања до запослењасуфинансирао је Град Нови Сад, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац

EUR/RSD 117.3664
Најновије вести