„Дани наутике” на Штранду: Речна пловила све занимљивија

НОВИ САД: Манифестација “Дани наутике Новог Сада” први пут је јуче отворена на Штранду, када су произвођачи наутичких производа изложили пловила за спорт и разоноду.
n
Фото: Dnevnik.rs

Свим посетиоцима ће до 28. августа бити пружена прилика да се боље упознају са наутичком привредном и туристичком понудом нашег града. У току трајања манифестације од три дана, наши суграђани могу да искористе бројне попусте које на платоу испод Моста слободе представљају домаћи излагачи, а за све заинтересоване организује се и тест вожње.

- У последње време, заинтересованост за наутичке производе је огромна, нарочито после пандемије – истакао је организатор Данило Анђелић. – Људи су се окренули активностима у природи, заволели су Дунав, а много њих је открило мир на води и своје слободно време проводе на најлепшој реци.

На платоу је тренутно изложено седам речних пловила, док се на марини налази идентичан број осталих наутичких производа. Поред комерцијалних чамаца и глисера који имају различиту намену (рекреација, уживање или спортске активности), посетиоци могу да примете и радну машину коју користе обучени људи како би периодично прскали комарце. Ово специфично речно пловило припада “Циклонизацији”.

Вероватно најзанимљивији експонат је амфибија, посебно моторно возило које може да се креће и по копну и по води. Развој овог пловила веже се за период између два светска рата и ,пре свега, је имао војну намену. Један од ретких наутичара који умеју да управљају амфибијом је и Милан Бабић који се већ 25 година бави производњом разних чамаца.

Фото: Dnevnik.rs

- Имам срећу да се овим послом бавим у времену када наутика доживљава експанзију – рекао је Бабић. – Производња се нагло развија, све је више пловила, а Нови Сад је постао престоница српске наутике јер је постао град са највише произвођача. Поред тога што сам израдио више десетина модела чамаца и бродића, редовно третирам комарце на Дунаву и учествујем у спасилачким мисијама. Прскање комараца радим за “Циклонизацију”, а учествујем и у спасилачким мисијама

Међу првим посетиоцима били су малишани из предшколске установе “Анђео чувар” и из Основне школе “Кирило и Методије”, који са својом васпитачицом помно прате сва дешавања у граду и током летњег одмора. Тиме на најлепши могући начин долазе до нових сазнања, те и овај пут нису крили одушевљење што су први пут видели представљена речна пловила.

Манифестацију организује удружење „Одрасти здраво“, у сарадњи са ЈКП „Градско зеленило“ и уз подршку Града Новог Сада и Управе за привреду града Новог Сада.

Текст и фото: А. Чегар

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести