Чувари контејнера оправдали очекивања

Откако су 22. јуна ангажовани чувари, који у патролама обилазе места за одлагање опада, мање је оштећења контејнера, као и расипања смећа, тврде у „Чистоћи”.
kontejner, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

По њиховим речима, то је јасан показатељ да је одлука о ангажовању приватног обезбеђења рационална, као и да већ даје резултате.

– Употребљивост прикупљеног отпада благо је повећана, а праве ефекте очекујемо у наредном периоду, када ћемо имати и прецизније податке – објаснио је Александар Вуковац из ЈКП „Чистоћа”.

Град обилазе две патроле приватног обезбеђења које надзиру контејнере и простор око њих, а Вуковац каже да до сада није било инцидената, а ни непријатних ситуација између патрола и грађана, односно људи који сакупљају секундарне сировине.

Одлука „Чистоће” да приватним предузећима „Ipon Security” и „G4S Secure Solutions” повери уговор вредан готово шест милиона динара да патролирају градом и надзиру контејнере, својевремено је изазвала осуду дела јавности, као и многе полемике и дискусије. У том предузећу тада су објаснили да су се за ангажовање приватног обезбеђења одлучили јер Комунална полиција и инспекција, и поред тога што свој посао раде свакодневно, немају довољно капацитета да реше проблем, па због тога то комунално предузеће и Град имају материјалну штету већу од милион динара месечно.

Поводом ангажовања чувара контејнера огласило се тридесетак удружења и невладиних организација, као и сакупљачи секундарних сировина. Они су тада најављивали протесте, али неких конкретнијих мера до сада није било.

Подсећамо на то да у Србији има око 30.000 неформалних сакупљача секундарних сировина који прикупљају отпад за рециклажу. По подацима Српске асоцијације рециклера амбалажног отпада, више од 80 одсто количина које фабрике рециклирају, прикупљају неформални сакупљачи, док јавна предузећа сакупе само један одсто отпадног старог папира који се у Србији рециклира. Потписници „Апела за одбрану достојанства и права на рад сакупљача секундарних сировина” својевремено су навели да је напредак у области рециклаже постигнут управо захваљујући „секундарцима”. Између осталог, они су тада саопштили да, с економског становишта, није разумно да грађани јавним новцем плаћају ангажовање приватних предузећа у „сумњиве сврхе”.

Ј. Вукашиновић

Maka
29.08.2017 • 14:41
Kod nas su sve kontejnere razbili i izbacuju smece oko njih samo da bi izvadili plastiku koju skupljaju.Jednostavno naprave vise stete nego koristi pa zato i treba da postoje cuvari kontejnera.Ja ih podrzavam jer ne zelim haos od smeca po ulicama a kontejneri se demoliraju.
Djole
30.08.2017 • 00:01
Dragi sugradjani, zar nas nije sramota od silnih deponija i odlozenih kesa po gradu.
Pa gledam bre od futoskog puta..bulevarom..jevrejskom..prema trgu i poprecnim ulicam svuda ga mozemo naci..odlozeno baceno smece..itd..ali zato su baste bogami i u avgustu dobro popunjene..zato imamo vremena..a rekama na plivaju plasticne flase i crkotine od zivotinja...DALU MI VOLIMO NOVI SAD I SRBIJU...ako ovo sve cinimo ili tolerisemo..postovani sugradjani..
EUR/RSD 117.3093
Најновије вести