Брачни пар Панфилов помаже Народну кухињу у Карловцима

Црвени крст у Сремским Карловцима добио је у јануару помело необичну донацију намирница намењену суграђанима који су корисници услуга Народне кухиње.
1
Фото: Dnevnik.rs

Особеност поклона није се огледала у садржају тог пакета од 324 килограма хране, већ у начину на који су намирнице сакупљене и доспеле до оних којима су најпотребније. 

Иницијатори тог хуманитарног пројекта су брачни пар Сања и др Димитрије Панфилов, којима није први пут да на исти начин чине добро другима. Естетски хирург светског гласа, пети носилац у свету престижне Сусрутине медаље, коју му је уручила председница Индије Пратиба Патил, троструки академик, професор Универзитета у Вилњусу и председник и гостујући професор Интернационалне академије ИААПС, аутор десетак књига, од којих је „Аестхетиц Сургерy оф тхе Фациал Мосаиц” проглашена за најкомплетнији уyбеник на свету, као и 21 филма, који је пре неколико година за живот одабрао Сремске Карловце, 19. јануара прославио је 75. рођендан. Прослави тог јубиларног, 75. Димитирејвог лета присуствовало је исто толико гостију, а по жељи слављеника, они су уместо поклона донели најразличитије намирнице чији трајање није истекло.

– Супруга и ја имамо све што нам треба и зато смо свима које смо позвали рекли да поклоне храну за Народну кухињу – објашњава др Панфилов мотиве за тај свој гест. – Драго ми је што су они то и испоштовали, захваљујући чему смо скупили 324 кг хране.

Панфилови су установили обичај да за такозване округле рођендане приређују сличне акције. Пре пет година, за 70. рођендан др Панфилова скупили су 340 књига које су поклонили карловачкој библиотеци „Бранко Радичевић”. У време обилних падавина 2014. за Сањин јубиларни рођендан прикупљали су пелене које су послали у поплавама угрожена подручја.

– Волели бисмо да и други следе наш пример – каже Сања Панфилов. – Трудимо се да не скупљамо новац, него друге потрепштине, мада смо током једног од Фестивала кратких књижевних форми „АВА 2014 – афоризам-виц-анегдота”, чији смо оснивачи, и паре прикупљали, и директно их проследили онима којима смо их наменили.

По речима секретарке карловачког Црвеног крста Марине Фодор, део хране из те донације подељен је корисницима кроз пакете, а остатак употребљен за припрему топлих оброка током јануара и фебруара.


Признање за афирмацију хумора и сатире

Осим у домену пластичне хирургије, др Димитриј Панфилов добитник је и признања у свету књижевности. Лане су његову антологију искричавих мисли и стихова „Кристали ума и душе” промовисали Вида Огњеновић и Енес Кишевић на Сајму књига у Београду, а ове године припало му је посебно признање Удружења књижевника Србије за афирмацију и популаризацију хумора и сатире у склопу Награде „Радоје Домановић”.


– Радује ме што постоје људи, попут брачног пара Панфилов, који мисле на кориснике Народне кухиње и Црвени крсти надам се да то неће бити усамљен случај – каже Марина Фодор. – У мају, у оквиру обележавања Недеље Црвеног крста, планирали смо да организујемо акцију прикупљања конзервиране хране за наше кориснике у којој ће и други моћи да искажу хуманост.

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести