Сахин: Корона ситуација више није драматична

БЕРЛИН: Корона ситуација више није драматична оцењује суоснивач компаније „Бионтек“ која производи вакцину „Бионтек-Фајзер“ Угур Сахин.
korona
Фото: pixabay.com

Сахин је, за немачки „Билд“, указао да се помера испорука вакцине прилагођене на нови омикрон сој на април или мај, уместо раније планирани крај марта.

Разлог за померање испоруке је што Европска агенција за лекове (ЕМА) дуже него што је планирано чека на потребне податке за одобрење вакцине.

Сахин каже да се мора анализирати да ли се још исплати вакцина против омикрон соја, а уколико то буде потребно, каже, „Бионтек“ може да произведе вакцине за нове сојеве.

Сахин не очекује да ће наредних година доћи крај корони, сматрајући да ће се она појављивати у таласима.

„Никада нисмо очекивали да ћемо се решити корона вируса. Али сматрамо да он више није велика драма. Важно је да смо стекли одређену рутину », рекао је он.

Иначе „Бионтек“ планира да производи вакцине и у Африци.

Још у овој години биће пребачени прилагођени контејнери за производњу, која ће почети од 2023.

„Када је пандемија кренула утврдили смо да свет није био припремљен на тако нешто", рекао је Сахин.

Он је истакао да је велика препрека што нема довољно капацитета за производњу вакцине, због чега су посебно биле погодене земље које нису себи могле приуштити производњу.

Након што су развили вакцину, каже, оснивачи компаније су се питали како да успоставе производњу и у сиромашњијим земљама.

Идеја је била да се вакцина производи у контејнерима.

Посебност решења производње вакцине у контејнерима јесте, додаје, што могу брзо и лако да буду постављени и уклоњени, те бродом или авионом транспортовани.

Ти контејнери неће служити само за производњу вакцине против короне, истиче Сахин, наглашавајући да је велика предност мРНК вакцине што може да се користи за вакцине против других вируса.

Циљ је, наглашава, да се почне са вакцином против короне, али се већ ради на другим вакцинама против туберкулозе ХИВ, маларије, и ако се успешно развију, управо те вакцине могу да се производе у тим контејнерима.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести