Ревакцинација на 12 недеља даје боље резултате

БЕОГРАД: Пулмолог и имунолог проф. др Ратко Ђукановић с Универзитета Саутемптон каже да су клиничке студије показале да код вакцине, која је развијена у сарадњи Оксфорд Универзитета и компанија АстраЗенеке, одлагање ревакцинације на 12 недеља даје боље резултате, јер имуни систем има времена да се боље припреми за другу дозу.
d
Фото: Tanjug

Студије су показале и да тако долази до дуплирања имуног одговора, који се може проценити мерењем нивоа антитела против корона вируса.

Недавно завршена студија у Шкотској показала је да је вакцина Астра Зенеке/Оксфорда, смањила потребу за хоспитализацијом за 94 одсто.

Осим тога, имуни одговор код вакцинисаних особа, ако се друга доза даје после 12 недеља, два пута је јачи од одговора када се вакцина даје после шест или мање недеља после прве дозе, указује проф. др Ђукановић, који учествује и у студији лека интерферон бета, против корона вируса.

Због тога је у Британији одлучено да се одложи давање друге дозе за све вакцине, укључујући и ону коју су развили научници из Оxфорда. То нам даје боље резултате - можемо да вакцинишемо већи број пацијената, али и боље да их заштитимо. На тај начин ћемо спасити много више људи, без страха да пауза између прве и друге дозе представља ризик за пацијенте, објашњава проф. др Ђукановић за Танјуг.

Он је навео да вакцина компаније АстраЗенека смањује учесталост тежих облика болести који захтевају хоспитализацију, а то се често губи у анализама где се под појмом ефикасности убрајају и благи случајеви болести са лаким симптомима, као што су повишена температура, губитак осећаја мириса и укуса и малаксалост.

До сада ниједна студија АстраЗенекине вакцине није показала инфериорну ефикасност у поређењу с другим вакцинама.

У Великој Британији до сада је прву дозу примило 18 милиона људи, а већина је добила АстраЗенека вакцину.

Садашњи темпо давања прве дозе је 320.000 на дан, што је одраз, објашњава професор, како интересовања грађана, тако и ефиканости јавног здравственог система у Британији.

Предност је дата старијим особама, тако да се процењује да је до сада 95 одсто становништва преко 70 година добило прву дозу, што је огроман успех. Старије особе не треба да се плаше вакцине. Студија која је публикована у светски признатом часопису, Ланцет, у новембру прошле године показала је да је Оксфордска/АстраЗенекина вакцина добро толерисана од стране старијих особа у смислу нуспојава које вакцине стварају и, што је јако битно, да је способност стимулисања имуног одговора независна од старости, истиче проф. др Ђукановић.

Он није имао могућност да бира коју ће вакцину да прими, јер је његова болница за своје здравствене раднике добила Фајзерову вакцину. Наглашава да се не би устручавао да прими било коју вакцину која је регистрована.

Каже да је много његових пријатеља и комшија примило АстраЗенека/Оксфорд вакцину и да нико није имао теже нус појаве.

И моја супруга је примила АстраЗенека/Оксфорд вакцину и само је имала благу главобољу и можда благо повишену температуру. И моја деца ће примити исту вакцину када буду дошла на ред, каже доктор.

Проф. др Ђукановић наглашава потребу да се настави са напорима да се нађу ефикасни лекови за Ковид.

Нада се да ће ускоро да започне студија у Србији, која је почела у Саутемптону, у склопу треће, финалне фазе испитивања лека интерферон бета за лечење ковид-19.

Резултати друге фазе студије су показали да, у поређењу с плацебом, интерферон бета смањује прогресију болести за 80 одсто.

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести