Каролина Есе: Препарати од лаванде годе свим типовима коже

Однедавно на пољима наше равнице мирише лаванда. Војводина има традицију узгајања лековитог биља, али, углавном су то камилица, нана, босиљак, невен...
karolina ese lavanda
Фото: T. Tamaš

Па, ипак, лаванда нас је све до скора подсећала на Јадран, или нам је њен опојан мирис могао да дочара непрегледна љубичаста поља Провансе. Сада се у наше Панонско море, на нашу усталасану равницу доселио Медитеран и заносно нам мирише. На једном таквом пољу, мирисном и цветном, на Телечкој заравни код Куле срели смо Каролину Есе, козметолога. Ова млада, вредна и способна жена пожелела је да свој живот оплемени и промени тако што ће гајити лаванду. Замолила је родитеље да јој уступе комад земље намењен за викендицу коју никада нису изградили да би на њему покушала да сагради своје снове.

Када сам се други пут разболела и нашла се на истом одељењу у Каменици и замало у истој соби, схватила сам да неке ствари морам да променим у животу уколико желим да у њему останем. Размишљала сам шта је то што би ми било и радост и потпора. Знала сам да мале ствари покрећу лавину. Послушала своје срце и окренула се природи, присећа се Каролина.

Која је то мала ствар која вас је покренула?

Сетила сам се комада земље мојих родитеља и замислила сам да ту садим лековито биље, а пре свега лаванду. Док сам се опорављала прикупљала сам информације које би ми биле корисне, пријављивала сам се на разне радионице где сам учила о органској производњи и учила како да пишем пројекте...

Колико вам је све то било корисно и да ли сте успели да добијете неки пројекат?

Заиста ми је било корисно, а учествујући на пројектима сам добила могућност да напредујем. На једном пројекту сам успела да добијем сушару, а на другом сам добила дестилатор за етарска уља и на тај начин сам успела да заокружим своју производњу. Јако ме је то усрећило, јер ми је све то донело нов круг људи и нове идеје у мој живот.

Зашто сте се определили за лаванду? Да ли је она профитабилна?

Све што расте испод неба јако зависи од временских прилика и неприлика, а да би било профитабилно морала бих да имам много већи комад земље него сада. За лаванду сам се определила зато што је то биљка која се доста користи у козметици. Друго, зато што је прилично отпорна биљка, јер од почетка нисам желела да користим никакву хемију на том парчету земље. Чак сам убедила комшије да последње редове до мене ничим не третирају. Осим лаванде, гајим на мањем парчету земље и невен којег сушим, правим мацерате и користим за справљање крема.

Колико је захтевно гајење лаванде?

Почетак није био лак, нарадили смо се док нисмо раскрчили коров и шибље. Ово је трећа година откако смо је засадили. Прошле године смо имали прву бербу. Лаванда није нежна биљка да је нападају болести и инсекти, али пужићи воле да сишу њен сок, а сама биљка слабије напредује ако је у корову. Пужеве и коров уклањам ручно, јер је гајим по еколошким принципима и никаква хемија не долази у обзир. Искрено, не улазим у лавнду ако нисам добре воље.

Колико је ова наша континентална клима погодна за медитеранске биљке?

Иако је лаванда медитеранска биљка, има врста које подносе мраз и до -20 степени Целзијуса. Моја је преживела ову зиму са чак -27 само зато, јер је сађена и гајена с љубављу. Важно је знати да лаванда биљка привлачи пчелице и бубамаре, па је добро садити у билизини воћњака или усева којима је потребно опрашивање. Но добро је имати и око куће или у башти, јер њен мирис одбија комарце и мраве, а ни лисне ваши је не воле. Опште је познато да је не воле ни мољци, па је добро стављати сушене цветове у ормаре да нам одећа буде заштићена, али и да лепо мирише.

Имали смо прилику да се уверимо да лаванду јако воле пчеле и да све бруји од њих када се приближите биљкама. Да ли постоји мед од лаванде?

Да и има дивну златну боју, гушћи је од других врста меда и дивног је укуса. Ако очекујете да мирише на лаванду – можда ћете се разочарати, не мирише, али има специјалну арому. Но, ово је мала површина и не знам колика је концентрација полена лаванде у самом меду. Жеља ми је да повећам површину с лавандом, да ту буду и кошнице, да буде и кућа од природних материјала, да могу да дођу и други да уживају у овом амбијенту, мирисима, миру...

Како још може да се користи лаванда?

Користи се у кулинарству. Могу да се праве слаткиши као што су домаћи кекси са додавањем цвета лаванде, затим се њен хидролат може додавати у кремове и сладолед који има онда фину арому. Ја правим етарско уље које додајем у сапуне, креме, мелеме...

Фото: T. Tamaš

Шта је то хидролат?

Хидролат је нуспродукт процеса дестилације. Наиме, при овом процесу одваја се уље и (мирисна) вода. То прво уље и хидорлат у којем има и мало уља су прва класа. Пошто је процес дестилације дуготрајан издваја се и друга и трећа класа. Хидролат лаванде прве класе је веома благотворан за кожу и највише се користи у козметици. Може да се користи као тоник за лице и тело и могу је користити и бебе. Затим, све се више користи и у кулинарству. Дуга класа обично иде у сапуне, док се хидролат треће класе може користити као оплемењивач за рубље.

Када се лаванда користи у козметичким производима ком типу коже она одговара?

Свим типовима коже одговара, јер има умирујуће дејство. Пошто је лаванда и репелент, односно одбија комарце, онда ја помешам хидролат нане и лаванде и додам кап етеричног уља лимунове траве - предивно мирише, добро је за кожу, а одбија комарце.

Фото: T. Tamaš

Мали произвођачи и мале серије се не могу такмичити с великим и познатим брендовима. Како ви успевате да се наметнете?

Утакмица је изгубљена уколико примењујем такав рецепт, јер заиста томе не могу да парирам. Међутим, мој адут у је садржају – а то је пре свега еколошка производња, одсуство адитива, разних конзерванса и вештачких боја. С друге стране све је више особа које умеју да цене баш овакву природну козметику, јер схватају да сва та хемија више штети него користи. Важно је да знамо да 60 процената онога што намажемо на нашу кожу за невероватних 30 секунди се нађе крвотоку. Зато би требало веома пажљиво бирати чиме ћемо да се негујемо!

Да ли бисте нам објаснили зашто је етарско уље од лаванде тако скупо?

Пуно рада и пуно цветова треба да би се добило мало уља. У мој дестилатор може да стане 40 до 50 килограма цветова од којих добијем 3 до 3,5 децилитра уља!

Марина Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести