Фајзер почиње тестове вакцине на деци млађој од 12 година

ВАШИНГТОН: Америчка компанија Фајзер саопштила је да је са својим партнером Бионтеком започела тестирање њихове вакцине против ковид-19 код деце млађе од 12 година и да се надају да ће проширити имунизацију на тај узраст до почетка 2022. године.
fajzer vakcina
Фото: Pixabay.com

Портпарол Фајзера Шерон Кастиљо потврдила је да су добровољцима у раној фази испитивања прве дозе вакцине дате у среду, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да Фајзер и Бионтек планирају да у почетку тестирају безбедност своје вакцине у три различите јачине, од 10, 20 и 30 микрограма током испитивања фазе II/II са 144 учесника.

Компаније планирају да касније прошире испитивања са 4.500 учесника у којима ће тестирати безбедност, подношљивост и имунолошки одговор који генерише вакцина, вероватно мерењем нивоа антитела код младих испитаника

Ројтерс преноси да је Кастиљо рекла да се у Фајзеру надају да ће имати податке овог испитивања у другој половини 2021. године, а Фајзер је већ тестирао вакцину на деци од 12 до 15 година и компанија очекује да ће те резултате имати наредних недеља.

Вакцину Фајзер/ Бионтек одобрили су амерички регулатори крајем децембра за људе старије од 16 година, а скоро 66 милиона доза вакцине примењено је у САД закључно са јучерашњим подацима Центара за контролу и превенцију болести, наводи агенција.

EUR/RSD 117.5673
Најновије вести