Безбедно упоредо примање вакцина против ковида и грипа

ЛОНДОН: Безбедно је да се прими вакцина против ковида-19 и вакцина против грипа у исто време и то не утиче негативно на имунолошки одговор које оне изазивају, показало је британско истраживање.
vakcinacija, Dnevnik/S. Šušnjević
Фото: Дневник/С. Шушњевић

Студија, коју је водио Универзитет у Бристолу, показала је да су пријављени нежељени ефекти обично били благи до умерени, у тестирању које је спроведено са три вакцине против грипа и вакцином против ковид-19 коју производе Фајзер и Бионтек или АстраЗенека, преноси Ројтерс.

Истраживање је обухватило 679 волонтера на 12 локација широм Енглеске и Велса, а објављено је као радна верзија рада , који ће бити објављен у часопису Лансет.

Британија и друге земље северне хемисфере спремају се за тешку зиму и могућност повећања броја случајева грипа с обзиром на то да су ублажена ограничења ковид-19 која се односе на социјално дистанцирања.

Треће дозе вакцине против ковид-19 у Британији тренутно добијају старије и осетљиве особе као и здравствени радници, док је влада премијера Бориса Џонсона такође најавила највећи програм вакцинације против грипа у историји у току ове године.

EUR/RSD 117.5607
Најновије вести