Алкохол штети младима, старијима може и да користи

ВАШИНГТОН: Најновија велика студија о дејству алкохола на људско тело показује да се младе генерације суочавају са већим здравственим ризицима приликом конзумирања алкохолних пића него старији људи, за које умерено конзумирање може чак бити и корисно, пренео је Гардијан.
alkohol1, pixabay
Фото: Pixabay

Студија коју финансира Фондација Била и Мелинде Гејтс сугерише да је нужно, на глобалном нивоу, издати препоруке за конзумацију алкохола које би требало да буду засноване на старости корисника.

Предлажу се најстроже смернице за мушкарце од 15 до 39 година, који су у највећем ризику од штетности конзумације алкохола.

С друге стране, она показује и корист приликом умереног коришћења алкохолних пића, између једног и два дневно, у старијим годинама, чиме се смањује ризик од кардиоваскуларних болести, можданог удара и дијабетеса.

Истраживање спроведено у 200 земаља, показало је да је 1,32 милијарде људи конзумирало алкохол у количинама које се категоришу као апсолутно штетне за организам.

Алкохол су највише користили млади мушкарци старости 15-39 година, што је узроковало чак 60 одшто несрећних случајева, укључујући несреће са моторним возилима, самоубиства и убиства.

С друге стране, конзумирање алкохола не доноси никакве здравствене користи за ову старосну групу, а представља многе здравствене ризике.

Аутор студије др Емануел Гакид са Универзитета у Вашингтону навео је да је препорука младима да не пију, јер не постоји ниједна корист алкохола у њиховим годинама, док се с друге стране старијима препоручује умерено конзумирање.

Иако можда није реално мислити да ће се млади уздржавати од конзумирања алкохола, сматрамо да је важно представити најновије доказе како би сви били информасани приликом доношења одлука о свом здрављу, рекао је др Гакид.

Као испитаници у овој студији третирани су мушкарци и жене старости између 15 и 95 година, у периоду од 30 година, од 1990. до 2020. године.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести