Радници Гугла основали синдикат, циљ - очување активизма

ЊУЈОРК: Више од 220 инжењера и других радника запослених у Гуглу основали су синдикат, заокруживши тиме вишегодишњи растући радичцки активизам у једној од највећих светских компанија, објавили су данас у Њујорк Тајмсу синдикални лидери.
gugl
Фото: Tanjug (AP Photo/Jeff Chiu, File)

Формална удружења за радничка права су изузетно ретка појава у технолошким компанијама у Силицијумској долини, које су познате по чврстим антисиндикалним ставовима, наводи њујорски лист.

Оснивање ове организације под називом Синдикат радника Алфабета, по имену Гуглове матичне компаније, долази након све гласнијих захтева запослених у Гуглу за преиспитивањем политика плата, узнемиравања и пословне етике, и вероватно ће утицати на заоштравање тензија са највишим руководством компанија, оцењује се у тексту.

За разлику од традиционалних синдиката, који захтевају да послодавци дођу за преговарачки сто када се договара колективни уговор, овај Алфабетов представља мањински синдикат јер заступа тек делић од укупно нешто више од 260 хиљада запослених с пуним радним временом.

Синдикат радника Алфабета намерава да се бори за то да радници добијају поштену плату за свој рад и да не морају да страхују од злостављања, освете послодавца ни од дискриминације, навеле су синдикалне вође.

Синдикат је организован у тајности, а припрема је трајала током доброг дела прошле године, пише Њујорк Тајмс додајући да се након оснивања ово радничко удружење повезало с организацијом Радници у комуникацијама Америке, односно синдикатом који заступа запослене у телекомуникационом сектору и медијима у САД и Канади.

Радници истичу да им је главни циљ изградња структуре и дугорочно осигурање активизма у компанији док су преговори с послодавцима у другом плану.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести