Прва Међународна виртуелна изложба мачака у Србији

БЕОГРАД: У Србији је одржана прва Међународна виртуелна изложба мачака у организацији Фелис Сербика клуба, који припада међународном TICA удружењу (The International Cat Association), саопштили су организатори.
macka
Фото: pixabay.com

Ово је друга виртуална изложба на свету коју је организовао један клуб, а идеја је настала у ванредним околностима изазваним пандемијом Ковид19.

Догађај је окупио одгајиваче и љубитеље мачака из целог света и са готово свих континената, између осталог из Јужне Африке, Јапана, Аустралије, Новог Зеланда, Русије, Сједињених Америчких Држава, Аргентине.

Катарина Гинић, подпредседница клуба Фелис Сербика, каже је да овај догађај можда представља будућност фелинологије, иако се клуб нада да ће на јесен моћи да одржи Регионалну изложбу на уобичајан начин и омогући уживање у мачкама и дружењу уживо.

Виртуелна изложба је организована тако што су власници слали репрезентативне фотографије или видео снимке мачака, тако да су на адекватан начин приказане све карактеристике значајне за расу.

Мачке су се такмичиле у четири категорије: одрасли, мачићи, стерилисане мачке и домаће мачке, а љубимце су оцењивале међународне судије. Организовано је и такмичење за најзабавнију мачку у којем је јавност бирала победнике.

Осим по броју мачака (268), бројности и разноликости земаља учесница, ова изложба ће остати забележена по броју раса које су учествовале, од којих су неке представљене јавности Србије по први пут, као што су оцикет, сомалијска мачка, курилиан бобтејл и друге.

Поред тога, незапамћено велики број домаћих мачака (43) учествовао је на изложби, које су се осим лепотом, истакле и необичним особинама изазваним природним ретким мутацијама које су покретач промена и стварања нових раса у фелинологији.

Резултати завршног финала биће објављени у недељу 14. јуна на званичном сајту Фелис Сербике.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести