Преминула најстарија особа на свету

ТОКИО: Најстарија особа на свету, Јапанка Кејн Танака из града Фукуоке на југозападу Јапана умрла је у 119. години, саопштиле су данас локалне власти.
japan tokio
Фото: pixabay.com

Кејн Танака, која је умрла 19. априла, рођена је 2. јануара 1903. године коју свет памти по првом успешном лету моторним авионом браће Вилбура и Орвила Рајт и годину дана пре избијања руско-јапанског рата.

Живот ове виталне Јапанке је обухватио неколико јапанских царских ера - Меији, Таисхо, Схова, Хеисеи и Реива, пренела је агенција Кјодо.

Кејн Танака је у марту 2019. године, са 116 година живота ушла у Гинисову књигу рекорда као најстарија особа на свету, а када је напунила 117 година и 261 дан у септембру 2020. године постала је најстарија особа икада евидентирана у Јапану.

Танака, седма од деветор браће и сестара, удала се када је имала 19 година.

Издржавала је своју породицу тако што је водила продавницу резанаца док су се њен муж Хидео и њихов најстарији син борили у Другом кинеско-јапанском рату који је почео 1937. године, а брачни пар Танака је после тог рата отворио продавницу пиринчаних колача.

Госпођа Танака је своју дуговечност приписала "уживању у укусној храни и учењу".

Своје позне године провела је у старачком дому у Фукуоки, где је, између осталих активности, уживала у игрању друштвене игре Реверси.

Са Танакином смрћу, најстарија особа на свету постала је Лусил Рендон, Францускиња која сада има 118 година и 73 дана, потврдила је Геронтолошка истраживачка група која прати суперстогодишњаке широм света.

Међу познате личности рођене 1903. године када и Кејн Танака убрајају се британски романописац Џорџ Орвел, филмски редитељ Јасуџиро Озу и јапански песник Мисузу Канеко.

EUR/RSD 117.3896
Најновије вести