Последњи дани залеђене мумије: Еци погођен стрелом (видео)

ГЛАЗГОВ: Нучници су открили нове информације о последњим данима познате европске залеђене мумије, мушкарца званог Еци или Леденог човека и саопштили да је, пошто је погођен стрелом, стављен у ледени покров, а његово тело сачувала је вегетација хиљадама година.
Eci
Фото: Youtube Printscreen

У најновијој студији објављеној јуче у часопису Plos one приказани су резултати анализе вегетације која се налазила око мумије старе 5.300 година. С обзиром на то да су научници пронашли најмање 75 врста маховина смрзнутих заједно са Ецијем, а да је свега 30 одсто спадало у локално подручје где је нађена мумија, закључили су да је остатак донешен с неког другог места, пише ЦНН.

Стручњаци сматрају да су се маховине могле пренети на Ецијевој одећи или да су их на то место донели биљоједи, попут алпске дивље козе.

"Анализирали смо садржај ситних остатака леда који су се налазили око њега, његове одеће и опреме, па чак и унутар његових органа за варење", рекао је еколог и биолог Џим Диксон са Универзитета Глазгов.

Неке од нађених врста идентификовне су као маховине које и данас постоје у долини Шналцал, што сугерише да је Еци путовао тим подручјем на свом успону до леденика који је на крају постао његово последње почивалиште.

Научнике је посебно заинтригирала једна врста маховине, neckera complanata, која расте у шумама, а која је пронађена на Ецијевој одећи, али и у његовом стомаку. Диксон сматра да је откриће ове врсте маховине "најбољи могући доказ да се Ледени човек пењао на север уз Шналстал, а не успињао другим суседним долинама“.

Ови налази потврђују студију из 2007. године која је анализирала пелуд што се налазила у Ецијевом цреву како би реконструирала његову руту. Истраживање је тада закључило да је Еци у своја последња 33 сата свог живота путовао с нижих предела с “дрвећем које воли топлоту“ до подручја висине 3.000 метара.

Последњих неколико година научници су су креирали хипотезу о његовој смрти. По њиховом сценарију, Еци се можда вратио у своје родно село на Алпима где је суделовао у некој врсти сукоба због чега је побегао у планине и тамо умро.

Ецијево тело открили су планинари 1991. током планинарења на северним италијанским Алпама. Последњих 25 година његово мумифицирано тело научницима је давало богат увид у рану људску историју, у живот у бакреном добу.

Ледени човек је живео између 3.100. и 3.370. године пре Христа. Био је висок 1,55 метара и имао је благо мишићаву структуру. Тежио је 50 кг. Лице му је било уско и шиљасто, а кожа тетовирана и препланула. Имао је смеђе очи, дугу тамну косу и разбарушену браду.

Умро је кад је имао 46 година, што се за то време сматрало старим, након што га је неко погодио стрелом у леђа.

Имао је рану на десној руци, што указује на борбу, која није успела да зацелити пре његове смрти. То значи да се сукобио пре него што је погођен стрелом. Због озледе руке било му је отежано да припреми оружје за поновни сукоб. То је највероватније разлог зашто су лук и стреле пронађене поред њега биле недовршене.

Уз њега је нађена и бакрена секира која је могла функционисати као оружје и оруђе, али и као статусни симбол. Одећа му је била израђена од коже и плетене траве, преноси индекс.хр.

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести