Научници у Енглеској открили две нове врсте диносауруса

ЛОНДОН: Научници у Енглеској открили су две нове врсте диносауруса које су вероватно живеле на југу Енглеске пре 125 милиона година.
dinosaurus, pixabay
Фото: Pixabay

То откриће могло би стручњацима, како наводи Би-Би-Си, да пружи другачији и бољи увид у живот ових предатора.

Палеонтолози су једног диносауруса описали као "чапљу из пакла", поредећи његов стил лова са застрашујућом верзијом ове птице.

Остаци овог диносауруса, који је имао три ножна прста, пронађени су на плажи острва Вајт.

Припадали су групи спиносаурида и сматра се да су били дугачки девет метара, а да је само лобања била величине једног метра.

Откопавање збирке од отприлике 50 костију трајало је неколико година.

Први пронађени примерак, назван на латинском ''Ceratosuchops inferodios'', означен је као „чапља из пакла са рогатим крокодилским лицем".

Уз кратке рогове и избочине у пределу обрва, назив се такође односи на стил лова овог предатора који подсећа на чапљин.

Други примерак назван је на латинском ''Riparovenator milnerae'', име је добио у част недавно преминуле британске палеонтолошкиње Анделе Милнер.

Сакупљачи фосила су прво пронашли делове две лобање да би потом тим из Острвског музеја диносауруса открио велики део остатка репа.

Претходно је скелет спиносаурида, који је припадао врсти барионикс, откривен 1983. године у каменолому у енглеском округу Сари.

Од тада су истраживачи пронашли само остатке појединачних костију и зуба.

Аутор истраживања Универзитета у Саутемптону Крис Баркер навео је да је откривено да се лобање разликују не само од групе барионикс, него и међусобно.

То значи да је разноликост спиносаурида у Великој Британији била већа него што се сматра, навео је Баркер.

У истраживању се сугерише да постоји могућност да су се спиносауриди прво развили у Европи, пре него што су се проширили на Азију, Африку и Јужну Америку.

Збирка од око 50 костију биће изложена у Острвском музеју диносауруса у Сандауну.

Кустос Мартин Мант рекао је да су налази учврстили статус острва Вајт као једног од најбољих локација за истраживање остатака диносауруса у Европи.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести