Научници први пут видели светлост на другој страни црне рупе

СТЕНФОРД: Британски индипендент данас преноси да су научници уочили светлост на другој страни црне рупе и да је то први пут у историји.
2
Фото: pixabay.com

Овакво откриће не само да делује тешко, већ делује немогуће, с обзиром на то да црне рупе "једу" све што им се приближи, укључујући и светлост.

То је ипак било могуће захваљујући томе што је у најновијој студији корисцћен несвакидашњи ефекат где светло избија око црне рупе, тако да научници могу да виде оно што је са друге стране.

Откриће се појавило након што су научници испитали Икс-зраке које је у свемир избацила супермасивна црна рупа која се налази у средишту друге галаксије, на око 800 милиона светлосних година далеко.

Икс-зраци су имали необичан шаблон - после светлих, бљештећих Икс-зрака појавили су се мањи, а каснији су имали различите боје.

Икс-зраци су деловали као да су усмерени са друге стране црне рупе, приметио је астрофизичар са универзитета Стенфорд у Калифорнији Ден Вилкинс.

С обзиром на то да црне рупе уништавају светлост, Вилкинс објашњава да свако светло које уђе у црну рупу, не излази из ње, тако да не би требало да видимо шта је иза црне рупе.

Идепендент, међутим, наводи да је ово другачија, мање позната карактеристика црних рупа, која је показала да Икс-зраци могу да се виде, а Вилкинс додаје: "Разлог због којих можемо видети светлост је зато што црне рупе искривљују простор, изврћући магнетна поља око себе".

Постојање светлости са друге стране црне рупе је предвиђено Ајнштановом теоријом релативитета, али се до сада никад није десило и ово је први пут да је светлост виђена иза црне рупе.

EUR/RSD 117.5758
Најновије вести