Климатолози кажу да летњи лед на Арктику нестаје до 2050.

ШАРМ ЕЛ-ШЕИК: Климатске промене убрзано отапају замрзнуте светске регионе, а најугроженији је летњи арктички морски лед који би требало сигурно да нестане до 2050. године, наведено је у данас објављеном извештају истраживачке мреже Међународне иницијативе за криосферу и климу.
Arktik Foto: Pixabay/Lurens
Фото: Арктик Фото: Pixabay/Lurens

У извештају је саопштено да су само ове године кише падале на источном Антарктику у марту када су температуре ваздуха биле необично високе, а да су током лета Алпи изгубили пет одсто свог леденог покривача, док је у септембру на Гренланду постављен нови рекорд топљења у то доба године, преноси Ројтерс.

Напомиње се да је након осам најтоплијих година на планети све више доказа да се ледени региони у свету топе далеко брже него што су научници очекивали.

Аутори најновијег извештаја успоставили су дијагнозу "терминалног стања" за лед који се формира и плута на Арктичком океану сваког лета.

Објављивање извештаја поклопило се са почетком самита УН о клими, који траје до 18. новембра у египатском Шарм ел Шеику, а арктички активисти и староседеоци из тих региона планирали су за вечерас медијски догађај којим ће обележити нестанак морског леда, наводи Ројтерс.

Научници истичу да свет у овој деценији мора да преполови емисију угљен-диоксида у односу на нивое из 2005. и достигне нулту вредност до 2050. године, како би спречио брзе климатске промене са екстремним утицајима.

У извештају се наводи да чак и да се то постигне, региони у свету покривени ледом почели би да се стабилизују тек негде између 2040. и 2080. године, а топљење глечера наставило би се у току више од једног века пре него што би се успорило до 2200. године.

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести