Испод леда Антарктика пронађена олупина Шеклтоновог брода "Endurance"

ЛОНДОН: Олупина поларног истраживачког брода "Endurance", који је пре више од једног века потонуо 3.000 метара испод океана пошто је претходно оштећен ледом, пронађена је у водама Антарктика, саопштио је данас тим који је трагао за тим бродом.
2
Фото: Youtube Printscreen

Једрењак са три јарбола изгубљен је у новембру 1915. током неуспелог покушаја британскох истраживача Ернеста Шеклтона да први пут пређе Антарктик, преноси агенција Ројтерс.

Претходни покушаји да се лоцира дрвена олупина, чију локацију је евидентирао њен тадашњи капетан Френк Ворсли, пропали су због тешких услова у Веделовом мору окованом ледом испод којег се брод налази.

Међутим, мисија "Endurance 22", коју је организовала хуманитарна организација "Фалкландс Маритиме Херитаге Труст", користећи напредна подводна возила опремљена камерама и скенерима високе дефиниције, пратила је остатке брода.

Снимци показују да је брод у изузетно добром стању, а његово име је јасно видљиво на крми.

"Преплављени смо срећом. Ово је далеко најбоља дрвена олупина брода коју сам икада видео. Нетакнута је и одлично је очувана", изјавио Менсун Баунд, директор истраживања експедиције.

Упркос томе што су остали насукани на леду, 28-члана посада "Endurance-а" вратила се кући жива. Пешачили су преко морског леда, пре него што су испловили у три чамца за спасавање и стигли до ненасељеног острва Слонова.

Одатле су Шеклтон и посада веслали око 800 миља (1.300 км) на чамцу за спасавање до Јужне Џорџије, где су потражили помоћ.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести