Фотограф Спенсер Таник упозорава на нестајање Мртвог мора

АРАД: Стотине нагих људи обојених белом бојом прошетале су пустињом близу Мртвог мора како би позирале у новом пројекту америчког фотографа Спенсера Таника.
more, pixabay
Фото: Pixabay.com

Таник (54) је посетио једно место у јужном Израелу као гост Министарства туризма, како би по трећи пут указао на нестајање Мртвог мора, пише Гардијан.

Он је пре десет година фотографисао више од хиљаду нагих модела на обали сланог Мртвог мора, које се повлачи за метар годишње, а овог пута је поставио 200 људи на каменито брдо са погледом на језеро.

Таник је објаснио да је одлучио да обоји моделе у бело како би дочарао библијску причу о Лотовој жени, за коју се говорило да се претворила у стуб соли.

Израелско Министарство туризма платило је Танику летове и трошкове, рекао је Хасан Мадах, директор маркетинга министарства за Америку.

Град Арад је помогао особљу и другим трошковима, рекао је градоначелник Нисан Бен Хамо.

Неки конзервативни лидери у Израелу противили су се Таниковом пројекту, а један посланик је затражио од Министарства туризма да повуче спонзорство над "догађајем масовне грозоте".

Градоначелник Бен Хамо је рекао да пројекат види као афирмацију Арада "као либералног града" и да се нада да ће снимање привући више посетилаца и помоћи у прикупљању средстава за нови музеј о Мртвом мору.

Инжењер Гил Шавит рекао је након снимања да је срећан што је било облака, јер није било превруће и додао је да је позирао за Таников пројекат за Мртво море 2011. године и да је срећан што се вратио.

"Фасцинантно је видети како Спенсер не може да ради свој посао без нас", рекао је он.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести