НАСА: Астероид Бену можда носи органски материјал

МОСКВА: Током Насине мисије „Озирис Рекс" откривено је да астероид Бену на себи носи воду и трагове органског материјала и могао би да "сеје живот по свемиру".
w
Фото: pixabay.com

Органски материјал заснован на угљенику распршен је по површини Бенуа, каже Ејми Симон из НАСА. То значи да би тај органски материјал могао да буде нађен и када узорци узети са астероида слете на Земљу, пише Раша тудеј.

Научници НАСА претпостављају да узорци са Бенуа можда носе материју која до сада није забележена ни на једном метеориту и да би органски материјал нађен на њему могао да укаже на примитивну биологију у универзуму, преноси Спутњик.

Када узорци стигну на Земљу, научници планирају да их проуче како би нашло одговоре о пореклу воде и органске материје на Бенуу.

Присуство угљеникових минерала у астероиду сугерише на постојање широког хидротермалног система, који садржи и воду и угљен диоксид, и у Бенуу, али и у астероиду од ког је настао.

НАСА је направила и 3Д модел терена Бенуа, који је описан као „гомила крша у облику дијаманта која плута свемиром“.

То је омогућило летелици у мисији „Озирис Рекс“ да уочи серију гребена широм Бенуа, уз детаљно прегледну избоцину на његовој средини, откривајући детаље о саставу астериоида и његовој бурној прошлости.

Научници сада верују да је Бену гушћег састава ближе површини, а порознијег у средишту, што може да објасни повремене ерупције материјала.

„Озирис Рекс“ треба да полети са Бенуа 2021. године и да донесе узорке на Земљу до септембра 2023. године. Летелица је у орбиту астероида стигла још пре две године.

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести