ЕУ: Електрични аутомобили мораће да праве буку

БРИСЕЛ: Сваки нови електрични аутомобил у ЕУ с четири или више точкова од 1. јула ће морати да, из безбедносних разлога, имају уграђен акустични систем за узбуну (АВАС), који ће правити континуирану буку од 56 до 75 децибела ако се возило креће брзином до 20 километара на час.
elektricni automobil
Фото: pixabay.com

Како наводе специјализовани аутомобилски листови широм ЕУ, пешаци ће за пар недеља, када на снагу ступи нови закон, имати много мање разлога да поглед скрећу са својих мобилних телефона када се буду укључивали у саобраћај.

Нови закон, који је донет после критика јавности због нечујности електричних возила, јер представља опасност за друге учеснике у саобраћају, предвиђа да само електрични аутомобили, не и мотоцикли, убудуће имају уграђен АВАС, без посебних препорука о тоналитету самог звука.

Такву законску регулативу су неки произвођачи аутомобила већ искористили, па је, на пример, британски "Јагуар" своје нове електричне аутомобиле опремио системом АВАС који звучи слично као свемирски брод, док се немачки BMW определио за класичан звук бензинског мотора.

Предвиђених 56 децибела није претерана бука, с обзиром да, на пример, камион с дизел мотором при проласку поред пешачког прелаза производи око 85 децибела.

Према поређену појединих аутомобилских листова, 56 децибела је бука коју производи клима уређај или електрична четкица за зубе, тако да пешаци који се крећу слушајући музику на слушалицама неће моћи да чују ни новије електричне аутомобиле.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести