Зашто је Америка против "пасоша за вакцинисане"

ВАШИНГТОН: Америчка администрација председника Џозефа Бајдена саопштила је да неће успостављати национални систем “пасоша за вакцинисане против Ковида”, већ да ће, уместо тога, препустити приватним компанијама да примене механизме како би грађани доказивали да су вакцинисани ради путовања и других активности.
njujork pix
Фото: Pixabay.com

Ове недеље, Њујорк је постао прва држава која је понудила дигитални “пасош за вакцину” - бесплатну апликацију и вебсајт за доказивање негативног статуса на Ковид, кроз податак о вакцинацији или кроз доказ о негативном тесту на Ковид 19, преноси Глас Америке (ВОА).

Морамо да поштујемо приватност људи. Морамо да будемо сигурни да је систем прецизан и тачан. Дефинитивно треба још разрадити ствари, али мислим да ће ово бити део решења, казао је градоначелник Њујорка Бил де Блазио.

Приватне компаније широм света већ користе дигиталне потврде о вакцинацији у туризму, индустрији забаве и другим гранама.

Неколико земаља, међу којима су Кина и Израел, покренуле су званичне, националне системе, али се не очекујте да ће САД следити тај пример, наводи ВОА.

Неће постојати централизована, универзална федерална база података о вакцинисанима, нити налог грађанима са федералног нивоа да сви имају исту потврду о вакцинацији, изјавила је на брифингу за новинаре Џен Псаки, портпаролка Беле куће.

Сертификати о вакцини су контроверзно питање у САД, а неки републикански гувернери су чак издали уредбе којима се забрањује таква врста сертификације, додаје ВОА.

Бајденова администрација позива приватне ентитете да пронађу сопствена решења, али ће пружати смернице да би се испунили одређени стандарди, што укључује и доступност и финансијску приступачност серфитикације.

Светска здравствена организација такође се противи идеји “ковид пасоша” за путовања између различитих земаља.

У овом стадијуму, нисмо сигурни да вакцина спречава преношење болести, а постојеи бројна друга питања уз само питање дискриминације према људима који неће моћи да добију вакцину, из различитих разлога, изјавила је Маргарет Харис, портпаролка СЗО.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести