Половина свих хотела у Црној Гори затворена због епидемије

ПОДГОРИЦА: Готово половина свих хотела у Црној Гори не ради због епидемије корона вируса и питање је да ли ће се уопште отварати ове године, незванично сазнаје подгоричка Побједа.
crna gora pixabay
Фото: pixabay.com

У Црну Гору, коју су тамошње власти до скоро називале „дестинација без короне“, не могу да долазе гости из већине земаља региона, али ни путници из Европске уније па је консеквентно отказан велики број резервација за хотеле и за авио летове.

Подаци за јул којима располаже Привредна комора ЦГ говоре да на Жабљаку није био отворен ни један хотел, што је случај и са Колашином, док је на приморју ситуација различита од града до града.

На подручју општине Будва отворено је 50ак хотела, док у Тивту још нису отворени сви хотели и не очекује се значајнији промет јер су традиционално најбројнији гости углавном туристи из земаља које су на црвеној листи.

У Бару су отворена 23 хотела, док је у Херцег Новом отворено 13 хотела од укупно 41 регистрованог објекта.

Приватни сектор готово да није ни почео да ради, указују из Привредне коморе ЦГ и напомињу да се ситуација мења из тренутка у тренутак, у зависности од мера које су на снази.

Иако су хотелијери током празника имали већи број гостију, ради се углавном о домаћим туристима, најчешће из Подгоричанима.

Резервације се углавном врше непосредно уочи пута што значајно отежава било каква предвиђања и процене.

За посетиоце ће и даље бити затворена сва три хотела компаније Царине у Бијелој, хотели Парк и Делфин, хотел Кумбор, као и Иберостаров хотел у Њивицама код Херцег Новог.

Ово је требало да буде прва година у којој хотели компаније Царина послују у саставу шпанског туроператора Иберостар, једног од највећих хотелских ланаца у свету, а сарадња је, према потписаном уговору, требало да траје укупно 214 дана.

Међутим, пандемија је потпуно пореметила планове, па власник компаније Царина, Чедо Поповић чека да виде да ли ће бити неких промена након 1. августа.

"Нема још никаквих промена јер се чека отварање граница. Морамо издржати, нема предаје", изјавио је власник ове компаније која је захваљујући помоћи владе успела да сачува радна места свих 120 запослених.

EUR/RSD 117.3235
Најновије вести