Црна Гора у најјачем шпицу туристичке сезоне

Према најновијим подацима Националне туристичке организације (НТО), у Црној Гори борави око 167 хиљада гостију, што чини 85 одсто туристичког промета из 2019. године.
е
Фото: Pixabay.com

Попуњеност хотелског смештаја је 99 одсто у односу на 2019. годину, а како је изјавила директорка НТО Ана Трипковић Марковић, Охрабрујуће је то што су наменски приходи од туризма на нивоу од 80 одсто у поређењу са 2019, преноси РТЦГ.

Црна Гора, како је навела, улази у најјачи шпиц туристичке сезоне.

"Попуњеност хотелског смештаја је 99 одсто у односу на 2019. годину, а попуњеност приватног смештаја је 83 одсто. Према подацима стања на дан, од петка је око 38 хиљада гостију је боравило у хотелима, док је у приватном смештају било око 120 хиљада гостију", казала је Трипковић-Марковић за Нову М.

Највише је гостију из региона, међу којима предњаче туристи из Србије и БиХ. Поред тога, ове године имамо велики број долазака из земаља које чине бивши СССР. Ту су Украјина, тржиште Казахстана. Затим велики број долазака из Пољске, Израела.

Говорећи о броју туриста по општинама, Трипковић-Марковић каже да је у апсолутним износима Будва та која највише учествује у туристичком промету.

"А према подацима од прошлог петка, то је било око 54 хиљаде, на другом мјесту је Улцињ са 43 хиљаде, затим Херцег Нови са отприлике 31 хиљадом. Међутим, и друге општине, које можда у апсолутним износима имају мање, имају јако добру реализацију у односу на 2019. годину. Прошле седмице то су били Котор, Тиват и Колашин, али такође из седмице у седмицу Жабљак бележи јако добру попуњеност", рекла је Трипковић-Марковић.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести