Сви глечери губе масу убрзаним темпом

ЛОНДОН: Готово сви светски глечери губе масу и то убрзаним темпом, према новој студији која би могла утицати на будуће пројекције у вези са њиховим смањивањем.
glecer.jpg
Фото: freeimages.com

Студија, објављена данас, под називом „Убрзани губитак масе глобалног глечера почетком 21. века“ у часопису „Нејчер“ (Натуре), пружа један од најширих прегледа губитка ледене масе са око 220.000 глечера широм света, што је главни извор пораста нивоа мора.

Ројтерс преноси да је користећи слике високе резолуције са НАСА сателита „Тера“, између 2000. и 2019. године, група међународних научника открила да су ледници, са изузетком гренландског и антарктичког леденог покривача који су изузети из студије, у просеку изгубили 267 гигатона леда годишње.

Истраживачи су открили да се губитак масе глечера убрзао, они су губили 227 гигатона леда годишње од 2000. до 2004. године, али то се повећавало на просечно 298 гигатона сваке године после 2015. године.

Топљење леда је значајно утицало на ниво мора за око 0,74 милиметара годишње, или 21 одсто укупног пораста нивоа мора примећеног током тог периода.

Научници кажу да ледници имају бржи одговор на климатске промене у поређењу са леденим покривачима на Гренланду и Антарктику и тренутно више доприносе порасту нивоа мора од њих.

Коаутор студије Роберт Мекнаб, научник са Универзитета Алстер у Великој Британији, сматра да би ово истраживање могло да попуни важне празнине у разумевању губитка ледене масе, што би довело до тачнијих предвиђања.

EUR/RSD 117.5731
Најновије вести