ОкоТВоко: Ново, ново време

Био је Дан радија и запитао сам се зашто више немамо емисија као што је био Озон Дарка Коцијана.
aleksandar filipovic
Фото: Nemanja P./aleksandar filipovic

Да ли се сећате како су добре програме водили Милорад Црњанин и Лазар Лудошки? Сад кад чујем Минимакса и његове дугосвирајуће плоче схватим у какво смо време свирали. Легендарни Зоран Модли, Слоба Коњевић, Марко Јанковић... Данас је поново време радија који се гледа. Ево гледам подкасте и један од омиљених ми је Тутор уп који води Горан Манасијевић. Кроз приче са нашим водитељима Милошем Урошевићем, Милошем Максимовићем, Данилом Машојевићем и Дарком Митровићем, сазнајемо многе тајне о послу ТВ водитеља. Тежак је то посао.

На подкасту Агеласт, Галеб Никачевић је са Јованом Мемедовићем достигао цифру од чак два милиона гледања. На Јутјуб каналу Нешто другачије упознао сам лик и дело Милана Радуловића Лаће, сина Марине Туцаковић. Водитељка има сјајан поздрав „даме и господо, грађани и грађанке, сељаци и сељанке”. Сјајна Хана Адровић је открила многе познате личности на свој и другачији начин. Очигледно се време мења. Много пратилаца и медија се демократизује. Да ми је неко рекао да су паре које сам дао за плоче и касете данас могле донети стан у центру Новог Сада или барем пет албума пуних слика с путовања. Али ја сам волео музику. Кришом, парама од ужине сам куповао све плоче и касете Ђорђа Балашевића, Лепе Брене, Нових фосила, Магазина, Арсена Дедића. Нисам имао у гардероби, али сам имао у души. И да ми је неко рекао да ће доћи Тидал и да ћу моћи преко тог Еон пакета да слушам преко 70 милиона песама, да гледам 250.000 спотова и да ме рекламе не нервирају, не бих му веровао. Да ми је неко рекао да ћу моћи да слушам омиљене плоче из детињства а да не морам да имам WI-FI или вокмен или MP3 плејер рекао бих му да је блесав. А ја сам обожавалац врхунског звука. И сад кад вам кажем да сам грамофон преселио на телевизор и да слушам своје омиљене песме на својим плеј листама и да гледам омот омиљене плоче. Ви бисте ми рекли да сам луцкаст.

Заиста се време тектонски променило. Технологија се променила. Сада можеш преко апликације да слушаш омиљене извођаче, жанр музике. И оно што сам приметио да се публици не свиђа једноумље наших комерцијалних радио станица којима компјутери бирају музику. Зато је лековито слушати Први радио из Новог Сада јер те увек орасположи. Зато је добро слушати Stingray платформу  или преко кабловског оператера слушати омиљену радио станицу. Понуда је много али ауторског печата је мало. Упознао сам много лекара, адвоката, медицинских сестара, новинарки, пензионерки који желе поново да слушају музику своје младости и да бирају оно што ће да их орасположи. Ту их често Јутјуб нервира јер много гуши рекламама. Све вам је данас реклама и сви би да се рекламирају па макар било то и на инстаграм сторију. И ту можете опет да одаберете своју омиљену песму. Од како сам одабрао Тидал, чини ми се бићу мршавији. Играћу зумбу уз хитове Лепе Брене на енглеском. Скакаћу уз веселе поскочице Љупке Димитровске. Откриваћу ране радове Здравка Чолића и групе Рани мраз и Сунцокрет.

Медија је много, а креативности мало. Захваљујући радију открио сам да у овом друштву постоји тиха већина грађана која тражи своје демократско право да слуша неку лепу, нормалну и носталгичну музику. Да овде нису све цајке и певаљке и да већини особа које се појављују на телевизији не знамо имена. Дошло је време да се врати демократија права на сопствени избор. Ту вам технологија помаже као никада. И никад немојте бити таоци технологије него је искористите на најбољи начин за своју емотивну срећу. Како ћете побећи из ове лударе у којој живимо, тако што ћете одабрати музику свог срца. Није битно да ли је Тидал или Еон, битно је да схватите да је време плоча и касета прошло. Али да су најбољи и налековитију људи они који воле лепе песме. Да такви људи неће прихватити тиранију полусвета који има паре и који се бахати пуштајући цајке радодајке из бесних џипова. Тиха већина воли лепу музику и пристојне радио станице. Универзум ме је пуно научио од како нисам на телевизији, ево славим већ годину дана. У овом нашем друштву постоје неки дивни, фини, емотивни и добри људи. Суштина добрих и квалитетних људи је да воле нежну музику. И зато се не кајем што сам имао и плоче и касете. Некада је све било и лепше и романтичније. Данас је све лажно и нафурано. И фејк. Зато одох да копам нове алтернативне канале за слушање музике и гледање паметних људи. Стигло је ново време али ће увек у моди бити пристојност и традиционалне вредности.

Александар Филиповић

Nenad Adamov
28.02.2022 • 00:49
Sve rečeno.Pametnom dosta.
EUR/RSD 117.3093
Најновије вести