ОкоТВоко: Гледам без стида

Мислио сам да се у историју српске телевизије неће вратити телевизија као што је била БК. То је била телевизија која је поставила професионалне стандарде, права породична телевизија коју сам могао да гледам од „Будилника” до „Телефакта”, „Златне жице”, „Док анђели спавају”...
aleksandar filipovic
Фото: Nemanja P./aleksandar filipovic

После бесмисленог гашења најкултурније телевизије због Богијеве салате, дуго нисам могао да пронађем телевизију коју бих могао да гледам од јутра до сутра а да се не сморим од политике и простаклука у ријалити програмима.

И схватио сам да сам уградњом апликације Телебокс добио оно што ми је фалило на СББ мрежи. Установио сам да је К1 телевизија једина коју могу да гледам, а да ме не нервира. Телевизија с визијом, која се гледа без стида. Одлична продукција, светло, формати. Јутарњи програм радним даном и викендом је изузетно атрактиван и провокативан. Јована Јоксимовић, Бојана Бојовић и Драго Јовановић сјајно уређују програм и немају табу теме. Ту је и Танјуг телевизија где се издваја харизматични Марко Ивас.  Колико је битно да телевизија има уређивачку политику показују Александра Јефтановић  и Бошко Јаковљевић који уреднички бриљирају у емисији „Кец на једанаест”. У стању су да доведу најпопуларније певаче поп музике. Најпознатије глумце и врхунске лекаре да нам објасне ову чудну епидемиолошку параноју. Да имају слободу сведочи и податак да су говорили о „Династији” са Пинка и да ником није сметало што се прича о програму друге телевизије. Што је овде одувек био јерес јер је увек био принцип само гурај своје. Чим нису били оптерећени ружичастим пинковским јурењем за рејтингом по сваку цену, показало се како умеју да праве лековит програм.

Нови Телевизијски тандем Мања Грчић и Ивон Јафали воде инфотејмент емисију „Ми данас” која се бави друштвеним темама али на другачији начин. Викенд на К1 телевизији је јако динамичан јер одмах након „Уранка” долази Наталија Милосављевић која врло лежерно уређује викенд поподнева. Занат је десет година пекла уређујући сваки дан јутарњи програм на радију. Зато има највише гостију на свету, а није Леа Киш. Наталија бира јако занимљиве госте. Екслузиван начин на који је представила симпатичну супругу Драгана Маринковића Маце показује да ни на једну личност не треба гледати са предрасудама. Наталија је кришом снимила Мацину супругу која му је јавно изјавила љубав. Какав животни успех. Милан Калинић у формату „Преживели” представља познате личности на један други начин. Ове недеље ће да мало игра тенис са Зимоњићем. Огњен Несторовић у свом „Првом реду” прати актуелне звезде али и поштује традицију. Ако је Несторовић успео да помири приче о Милени Дравић, Силвани Арменулић, Александри Пријовић, Слоби Радовановићу, те Мими Караџићу који пије вино у Сремским Карловцима… Очигледно је да има уређивачку слободу као аутор. Маг маркетинга и супруг харизматичне Маје Жежељ, Иван Станковић у ток шоу програму „Ко сам теби, ко сам себи” поставио је стандарде које ће ретко ко постићи. Он бије опасну битку са ексклузивношћу коју још једино има Иван Ивановић али код Станковић Ивана нема страха да ћете чути неку ласцивност и реченице из београдског џиберизма. Гоца Тржан је одлична интервјуерка у свом ток шоуу. Добра је као Сања Долежал. „Мој савршени брак”, програм који приказује брачни живот Гоце Тржани и њеног млађаног супруга Раше Новаковића, показује како је могуће направити пристојан ријалити програм. Највише сам се смејао када сам гледао епизоду у којој је Гоца разговарала са фановима на друштвеним мрежама. Лако је Гоци, после толико љубавних промашаја нашла је лепог, згодног и паметног млађег фрајера из Бача који јој је променио живот. К1 телевизија има изузетно посећен инстаграм профил и јутјуб страницу, тако да се све више окреће и ка новим алтернативним гледањима телевизије. Све ове прилике имала је и Н1, али их није искористила, а осећа се и одлазак јаких ауторских имена као што су Југослав Ћосић, Миња Милетић и Јелена Зорић. Телевизије ипак и даље држе јаки аутори.

Ако се упоредимо са свим земљама у регион, можемо рећи да је Србија лидер када је у питању разноврсност приватних телевизијских канала. Али ко ће да гледа толике телевизијске канале питао ме је колега из региона. Ваљда мора неко нешто и да ради, а не само да гледа телевизију?

Александар Филиповић

Nenad Adamov
19.10.2021 • 03:39
Da, mala bara, puno krokodila.
EUR/RSD 117.5361
Најновије вести