ОкоТВоко: Дан кад су пукле друштвене мреже

Беше ретроградни Меркур...у понедељак су на седам сати пукли Фејсбук, Инстаграм, Ватс ап.
aleksandar filipovic
Фото: Nemanja P./aleksandar filipovic

Тек тада после панике која је настала међу мојим пријатељима, схватио сам да су ове мреже постале део алтернативе официјалним медијима. Слично се се десило и с вајбером пре пар месеци када нам је неки вирус избрисао све поруке, слике и контакте. Да не причамо о вирусу који је упадао у информациони системе Јавних предузећа. Занимљиво, мене, који сам зависник поменутих мрежа, ствар није баш толико погодила. Као да сам интуитивно провалио ствар. Тада сам добио и једну СМС поруку од драгог пријатеља из Београда: „Јој, како ћу сад видети шта ти је тема колумне?”

У праву је Сека Алексић која је написала на Твитеру. Како је у ствари некада био живот леп. Људи су живели за дан када ће отићи на неки концерт и пробијати се до првих редова. Звезду си могао да видиш само ако негде гостује. Имали смо једну или две емисије забавног карактера, а сада... Људи причају, додаје Алексићева, да нам све ово ради Трамп.

Већ је кренуло и да се рачуна колико је милиона долара изгубио власник ових мрежа Марк Закерберг - цифра је 6,6 милиона долара. Пад Фејсбука прокоментарисао је и познати узбуњивач Едвард Сноуден, који је на Твитеру написао: „Фејсбук и Инстаграм су мистериозно искључени и, једног дана, свет је постао здравије место”. Шта би се тек десило да је нестао и Твитер? То је тек постало опасно место за ниске страсти, посебно у Србији. Веровали или не, фиксни телефони, СМС, радио и телевизија су преживели ову катаклизму. Али пошто нам је све на каблиће и дугмиће, никад се не зна. Колико пута сте доживели нервни слом кад вам се нешто деси са компом или са интернетом и зашто нам је фрка кад нема у близини њи-фи, а ми на неком путовању. Али ово сам доживео све прилично кул. Чини ми се да је свет постао место на коме се виртуелно живи. Телевизије су одавно постало место на коме се ствара паника и продаје романсирана слика света. А шта је Инстаграм него наследник телевизије или шта је Јутјуб него нови медиј? Колико год да је техника напредовала, колико год да нам ништа више није недоступно, колико год да можемо да погледамо све што смо пропустили....све је изгубило неку чар. Нити су медији као некад, нити су људи као што су били. Све је било много, много лепше него некада рече Сека Алексић. Довољно је то шта су нам ментално урадили с короном. Колико смо различитих информација и теорија завере чули. Ево тако је исто и сада с падом мрежа. Само теорије завере, а вести на многобројним каналима само лоше. И узгред, шта ће нам толико информативних програма и емисија, а нигде ниједно право забавно недељно поподне или шоу програм. Стварно је у праву Сека Алексић која је сада водитељка једног занимљивог квиза на „ТВ Курир” - некад је било много лепше, „ Главобоља од вина, а нигде аспирина”.

Александар Филиповић

Nenad Adamov
09.10.2021 • 17:48
Puče bruka.. a ipak povezuje.
EUR/RSD 117.5361
Најновије вести