Корали на Маурицијусу угрожени због изливања нафте

НАЈРОБИ: Корали који вековима живе на ободу Маурицијуса угрожени су нафтом проливеном из олупине јапанског танкера, кажу научници.
w
Фото: Pixabay.com

На сателитским снимцима види се 1.000 тона изливене нафте која се шири северно дуж обале са места изливања у тиркизним водама морског парка Блу Беј, преноси Ројтерс.

Научници тврде да штета проузрокована изливањем може деценијама да утиче на Маурицијус и његову економију зависну од туризма.

„Ово изливање нафте догодило се у једном од најосетљивијих подручја Маурицијуса, ако не и најосетљивијем," рекао је океанограф и инжењер заштите животне средине Васен Каупаимуто са острва, где је надгледао катастрофу.

Према његовим речима, биће потребне деценије да се опоравимо од ове штете, а неки од гребена се можда никада неће опоравити.

Нафта долази са јапанског брода МВ Вакашио, који се 25. јула насукао на гребен. Још увек није јасно зашто је брод пловио тако близу обале.

Отприлике недељу дана касније, нафта је почела да цури. Међутим, проток је заустављен, кажу власти, након што су испумпали преосталу нафту са брода.

Власник брода Нагашики Шипинг рекао да ће се суочити са својом одговорношћу и проценити надокнаду за катастрофу.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести