Кина, УАЕ у НАСА "нападају" Марс

ПЕКИНГ: Кина је данас потврдила да је њена свемирска летелица Тианвен-1 ушла у орбиту око Марса где ће се задржати још неколико месеци након што покуша опасно слетање на планету, прва мисија Уједињених Арапских Емирата на Марс стигла је до Црвене планете јуче, а за недељу дана очекује се долазак летелице коју шаље НАСА.
mars, pixabay
Фото: pixabay.com

Долазак кинеске летелице Тианвен-1 (или Питања за небо) у орбиту Марса, која, иначе, носи робота са шест точкова и у заштитној сонди, чини је другом свемирском летелицом у последња два дана која је стигла до црвене планете, након што је то успео сателиту „Нада" (Хопе) УАЕ који треба да шаље податке о атмосфери и клими на тој планети, преноси АП.

Агенција наводи да је изабрана локација за слетање кинеског планетарног ровера равница у базену Утопија северно од екватора на Марсу, док би Тианвен-1, који је тежак 240 килограма, требало да се заустави на површини где је планирано да ради 90 дана и врши испитивања.

За неколико дана, око 18. фебруара, планиран је долазак на Марс експедиције коју шаље НАСА. Реч је о роверу „Истрајност“ (Персеверанце), који би тог датума требало да слети на Марс, у кратер Језеро.

Све три мисије на Марс покренуте су прошлог јула, како би се искористило блиско поравнање планете са Земљом које се дешава сваке две године.

Иначе, први покушај Кине да на Марс пошаље сателит Јингхуо-1 пропао је када је његов руски носач престао да ради и пао у Тихи океан, а до сада су само Американци успели да воде дуже операције на Марсу, наводи агенција.

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести