Изложба "Соња Савић - девојка из града" отворена у Загребу

ЗАГРЕБ: У Загребу у култном Кину Тушканац, свечано је отворена манифестација под називом "Поново ради биоскоп" која је ове године посвећена Соњи Савић, саопштили су из Уметничке галерије "Надежда Петровић"
sonja savic ytube
Фото: Youtube Printscreen

Догађај је реализован у организацији Српског националног већа, Амбасаде Србије у Загребу, Кина Тушканац и Југословенске кинотеке из Београда.

Овом приликом приређена је ретроспектива филмова у којима је Соња Савић остварила своје најзначајније улоге.

Као пратећи програм у холу је постављена изложба ,"Соња Савић - девојка из града"у продукцији Уметничке галерије "Надежда Петровић".

Поред паноа са причом о Соњи, њеним улогама, о "Соњином септембру", посетиоци су могли да виде и Соњина ауторска остварења из домена видео арта и експерименталних филмова.

Према речима коаутора изложбе Предрага Живковића, ,"Соња Савић је глумила у филмовима који су обележили време у коме су настали и без којих југословенска и српска филмска уметност не би била иста".

Ретроспективу филмова Соње Савић отворили су Марјан Вујовић, управник Музеја Југословенске кинотеке из Београда и Давор Тркуља, министар саветник и отправник послова Амбасаде Републике Србије у Загребу.

Након Загреба, слични програми у организацији Српског националног већа очекују се у Ријеци и Сплиту.

EUR/RSD 117.3221
Најновије вести