Глумица Тамара Драгичевић као чувена Силвана у филму „Тома”

Нови филм у режији Драгана Бјелогрлића „Тома“ први је биографски филм у новијој домаћој кинематографији чије линије приче прате личне успоне и падове једног од највећих певача, боема и уметника у некадашњој Југославији - Томе Здравковића, којег у филму игра Милан Марић, али и оних који су обележили и чинили његов живот.
Промо/Александар Кујучев
Фото: Промо/Александар Кујучев

Једна од њих је и певачица Силвана Арменулић, чији је лик пред камером оживела глумица Тамара Драгичевић, коју је позив за кастинг за ову улогу веома обрадовао. За ТВ ревију листа „Политика“ глумица је прошле године рекла да су се Тома и Силвана обострано волели и ценили, што ће гледаоци и моћи да виде на филму.

– Њихова љубав се никада није остварила. Тома је песму „Ноћас ми срце пати” написао и поклонио Силвани пре него што су се упознали. Њихов први сусрет је био у Лесковцу, где је Силвана једном приликом наступала. Видећете. Лепо су њихову причу развили сценаристи. Њих двоје су певали из душе и за душу. Волели су их сви – истакла је за овај медиј Тамара Драгичевић и додала да ни она, а ни Милан Марић, нису желели да направе копију чувених естрадних уметника, већ да својим глумачким сензибилитетом њиховим ликовима дају лични печат.

Фото: Промо/Александар Кујучев

– Нисам имала овакву врсту одговорности и узбуђења у досадашњем избору филмских и телевизијских улога. Имали смо озбиљан кастиг, озбиљне музичке и пробе костима, шминке... Силвана је била дива свог времена. Нажалост, имала је само 37 година када је погинула у саобраћајној несрећи. Ја сада, ето, имам 31 годину и моје године одговарају периоду у којем се она појављује у филму. Ово је несумљиво улога коју ћу памтити – испричала је прошле године за Политикину ТВ ревију Тамара Драгичевић.

Глумица је за ТВ новости по завршетку снимања филма рекла да јој је у овом пројекту најбитније било то што се заиста и осећала као Силвана Арменулић.

– Публика воли да види сличност и драго ми је да чујем да су људи задовољни како све изгледа. Док сам се спремала за улогу и гледала Силванине наступе, фотографије и ретке видео записе, трудила сам се да из погледа, осмеха, изгледа прикупим што више њене енергије у себи. Када су почеле пробе и снимање више нисам била Тамара него Силвана и успела сам то некако „изнутра” да донесем. Пријало ми је, и то ми је било најважније – испричала је популарна глумица и додала да верује да ће Силвана бити улога њеног живота.

– Дефинитивно је највећа, али не значи да ће тако и да остане. На каријеру глумца гледам као на дуг пут и мислим да сам још на почетку. Неке озбиљне улоге су преда мном јер ћу тек бити зрела да их одиграм. Пре 11 година, када је снимљен „Монтевидео“, још сам била студент, а сада сам мајка двоје деце. Променио се мој поглед на свет и на посао. Сазрела сам, стекла сигурност, посложила приоритете. Улога Силване донела ми је нову димензију осећања и емоција – казала је у интервјуу за ТВ Новости Тамара Драгичевић.

Причајући о својој улози у филму „Тома“ за портал Телеграф глумица, коју знамо из филмова „Монтевидео, Бог те видео“, „Бићемо прваци света“, али и серија „Мирис кише на Балкану“, „Војна академија“, „Жигосани у рекету“, „Мочвара“ и других, истакла да јој је посебно била интересантна грациозност, елеганција и достојанственост, којим је Силвана Арменулић одисала док је певала.


Стиже и нови музички хит

 Како су настале песме Томе Здравковића попут чувених хитова „Дотак’о сам дно живота”, „Два смо света различита”, „Љиљана”, „Тужно лето”, и зашто је чувени певач морао „добро да се запрља” када пише стих - описали су сценаристи филма Никола Пејаковић, Зоран Лисинац, Драган Бјелогрлић и Маја Тодоровић. Ово остварење као копродуценти заједнички потписују Жељко Јоксимовић и Драган Бјелогрлић, а први трејлер дао је кратак увид у то шта ћемо већ у септембру гледати у биоскопима.

Филм је светску премијеру имао јуче (20. августа) на Филмском фестивалу у Сарајеву, док ће већ вечерас (21. августа) ово остварење отворити Фестивал филмских сусрета у Нишу. Пројекат „Тома“ који осим филма чини и серија, реализује се у сарадњи са компанијом „Телеком Србија” и Филмским центром Србије. Како је Тома Здравковић био и тон и стих и мелодија, све то ће у филму звучно приказати композитор и продуцент Жељко Јоксимовић, који потписује музику, која ће бити важан део овог филма, због чега су глумци пролазили озбиљне музичке пробе и вежбали сценске покрете. Тамара Драгичевић је за Телеграф открила и да ће публика моћи да ужива и у специјалном филмском хиту - новој песми, коју ће у филму певати она и Милан Марић. Како је рекла, гарантује да ће то бити нови кафански хит, који ће се слушати на свим битним прославама.


– Толико је емоција имала у гласу, али и погледу, носила је неку прикривену сету тим својим благим осмехом. Она је стварно пленила, али носила је са собом неку тајну. Мени се увек чини да она нешто ћути и да нико не зна како се она заправо осећа. Чак и у неким интервјуима она то и каже - да је људи не познају, да је неки можда не цене и причају о њој свашта. Зато се и ја трудим да то буде и ова моја Силвана, моја верзија ње – рекла је у интервјуу за Телеграф Тамара Драгичевић, додајући да јој то није било тешко, јер је покушавала да је разуме.

Иначе, у филму ћемо гледати и њеног супруга Петра Бенчину који тумачи Томиног доктора који га је лечио у последњим годинама његовог живота. Ипак, како се његов лик појављује доста по смрти Силване Арменулић двоје супружника нећемо гледати заједно у кадру. Тамара је, ипак, у изјавама за медије истакла да јој је драго што су се обоје нашли у овом великом пројекту и то у веома важним улогама, које ће обележити овај филм. Поред њих, у филму ћемо гледати и глумце Милана Колака, Сању Марковић, Андрију Кузмановића, Милену Радуловић, Мирјану Карановић, Слободана Боду Нинковића и многе друге. На овој романтичној драми која је снимана скоро шест месеци на локацијма у Србији, Црној Гори и Америци радило је више од 200 људи, које су предводили извршна продуценткиња Наташа Вишић, коредитељ Зоран Лисинац, директор фотографије Горан Воларевић, сценографкиње Јелена Сопић и Јована Цветковић и костимограф Борис Чакширан.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести