Фејсбук суспендовао мрежу руских профила

ЛОНДОН: Фејсбук је саопштио да је суспендовао мрежу налога које је користила руска војна обавештајна служба. У саопштењу које је пренео Ројтерс, Фејсбук тврди да је интерном истрагом утврђено да људи који стоје иза откривених лажних налога, на први поглед међусобно неповезаних и некоординисаних, припадају руским војним обавештајним структурама.
fejsbuk
Фото: pixabay.com

Руско министарство одбране није се одмах одазвало позиву да прокоментарише ову одлуку Фејсбука.

Званична Москва је раније одбацила оптужбе из неких западних земаља о умешаности у унутрашње послове других.
Такође је негирала резултате истраге и налазе специјалног америчког тужиоца, Роберта Милера, о покушају руског уплитања преко друштвених мрежа у америчке председничке изборе 2016. године.

Руководилац сектора сајбер безбедности Фејсбука, Натањел Глајчер, изјавио је да је у најновијој руској операцији на Фејсбуку и на Инстаграму, коришћено више од 100 лажних профила лажних новинара у циљаним државама.

Како се наводи, са тих лажних налога су контактирани локални медији и политичке личности с циљем да се пласирају измишљени детаљи или приче о неким спорним политичким питањима попут наводне корупције, етничких тензија на Криму, или пада малезијског авиона у Украјни 2014. године.

Глајчер је потврдио Ројтерсу да Фејсбук одавно зна за кориснике који преко контакта са стварним људима покушавају да протуре и наметну "негативни, циљани утицај и остваре своје намере".

Компанија "Графика" која се бави истраживањима и анализом друштвених медија, прегледала је спорне налоге пре него што их је Фејсбук суспендовао и саопштила да су најактивнији били током 2016. и 2017. године, иако је неколико профила било у функцији и ове године.

Мрежа лажних профила је привукла тек неколико хиљада пратилаца, али је успевала да групише чланке објављиване у локалним медијима, предочио је Бен Нимо, главни аналитичар компаније "Графика".

Фејсбук је саопштио да је суспендовао још две групе налога , од који је једна повезана са претходно идентификованом иранском мрежом која таргетира САД, а друга са једном пи-ар агенцијом у Вијетнаму.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести