ББЦ: УН код УАЕ покреће питање о принцези Латифи

ЛОНДОН: Уједињене нације саопштиле су данас да ће код власти Уједињених Арапских Емирата покренути питање хапшења принцезе Латифе, ћерке владара Дубаија.
Princeza Latifa Foto: Twitter/ printscreen
Фото: Принцеза Латифа Фото: Twitter/ printscreen

Принцеза Латифа оптужила је оца да је држи заробљену у Дубаију од 2018. године када је покушала да побегне из града, а у тајно снимљеном видеу она је открила да се плаши за свој живот, преноси ББЦ.

Због тог видео, из целог света су упућени позиви Уједињеним нацијама да истраже тај случај.

На те позиве реаговала је канцеларија високог комесара УН за људска права, која одговоре о принцези Латифи тражи од Уједињених Арапских Емирата и наводи да ће истрага бити покренута након што се још једном анализира Латифин видео.

Отац принцезе Латифе, шеик Мухамед бин Рашид ел Мактум је један од најбогатијих шефова државе на свету, владар Дубаија и потпредседник УАЕ.

Како се наводи, он је направио велики и успешан град, међутим активисти за људска права кажу да нема толеранцију и да је правосудни систем нарочито неправедан према женама.

Принцеза Латифа је у фебруару 2018. године покушала да напусти Дубаи уз помоћ пријатеља, како би започела нов живот.

"Није ми дозвољено да возим, није ми дозвољенио да путујем нити напустим Дубаи", рекла је Латифа у једном другом видеу снимљеном уочи покушаја бекства.

Ипак, неколико дана након бекства, принцезу Латифу ухватили су командоси на броду у Индијском океану и она је враћена у Дубаи.

Њен отац рекао је да се понаша у складу са најбољим интересима за њу, а претходно и Дубаи и УАЕ саопштили су да је Латифа безбедна и да се породица брине о њој.

Ипак, шеик Мухамед се веома суочава са критикама не само због принцезе Латифе, већ и због њене маћехе Хаје Бинт ел Хусеин која је побегла у Лондон 2019. године са своје двоје деце.

Последњи видео принцезе Латифе снимљен је тајно пре неколико месеци, телефоном који је кришом добила пре око годину дана, а снимила га је у купатилу јер су то једина врата која она може да закључа.

У видео је описала како је изгледало када је ухваћена, истичући да се борила са командосима, а да је једног од њих и угризла.

Након тога она је изгубила свест и приватним авионом је враћена у Дубаи, где је држе затворену без приступа медицинској или правној помоћи у вили у којој су прозори и врата замандаљени и коју чува полиција.

Видео о њеном хапшењу објавила је њена пријатељица Тина Јухиаинен, рођака по мајци као и Дејвид Хаи који је покренуо кампању ослобађања принцезе Латифе.

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести