Здрава храна туристички адут Златибора

Регионална развојна агенција Златибор почела је пре три године отварање дегустационих центара у западној Србији, јавља РТС.
z
Фото: Printscreen RTS

Туристи посећују произвођаче ракије, млечних и сухомеснатих производа и пробају намирнице.

Здрава храна је адут којим економски могу да се ојачају сеоска домаћинства, али и поспеши туризам у Србији.У домаћинству Зарића у Мачкату ни недељом нема одмора. Припрема се трпеза за госте који ће дегустирати златиборске сухомеснате производе.

"Хранимо стоку немодификованом храном, природном травом, кукурузом, јечмом", рекао је Милош Зарић из Дегустационог центра сухомеснатих производа Мачкат.Мирослав Рађен, директор Туристичке организације западне Србије, каже да имају двадесет дегустационих центара на подручју те туристичке регије, које посећују организоване туристичке групе.

"Гастротуризам је и често основни мотив посете нашој дестинацији", каже Рађен.Претходне године је забележено око милион и пет стотина хиљада ноћења у западној Србији.Све је више туриста и у дегустационим центрима, а тиме се економски јача село. Широм Европе у таквим центрима доступни су укуси поднебља, а Србија је јединствена јер много тога нуди бесплатно.

"Били смо у Аустрији, Италији, тамо нису људи тако љубазни као овде и природа и све то нас фасцинира", испричао је Душан Полшеј из Трбовља. Јурка Реденшек из Трбовља сматра да сви долазе на Златибор да се надишу."Најлепши смо. Значи, храна је у питању", каже Милош Зарић.

Српски произвођачи традиционалних производа прилагођавају се стандардима у безбедности хране који важе у Европској унији и другим земљама западне Европе. Златиборци воле да кажу да и Србија има запад, који је јединствен по гастрономији не само у Европи већ и у свету.

EUR/RSD 117.5840
Најновије вести