Вукосављевић обишао српску гимназију у Темишвару

Вукосављевић је уручио школи мајице и плакате акције "Негујмо српски језик", као и едицију књига "Први светки рат у српској књижевности" .
vukosavljevic, tanjug
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

БЕОГРАД: Министар културе и информисања Владан Вукосављевић, у друштву генералног конзула Србије у Румунији Владана Тадића и председника Савеза Срба у Румунији Огњана Крстића, посетио је Српску теоретску гимназију "Доситеј Обрадовић" у Темишвару, саопштили су из Министарства културе.

Вукосављевић је разговарао са директором школе Јадраном Кланицом о текућим активностима и плановима гимназије, као и о конкретним корацима које Министарство културе и информисања може да предузме како би помогло рад установе од велике важности за наш народ у Румунији, попут представљања акције "Негујмо српски језик" и донирања књига школској библиотеци.

Вукосављевић је уручио школи мајице и плакате акције "Негујмо српски језик", као и едицију књига "Први светки рат у српској књижевности" .Настава на српском језику у Румунији има традицију дугу скоро два и по века, темељи ове гимназије постављени су 1934. године, а до тада се настава одвијала у гимназији која је углавном била део других гимназија.

Од 1990. године ова гимназија почиње да ради као самостална школа и заузима посебно место у очувању језика наше мањине у тој земљи.Гимназија има данас, поред припремног одељења, по једно одељење од 1. до 8. разреда и по два од 9. ди 12. разреда, филолошки и математичко- информатички смер.

Школа броји 178 ученика и представља један од кључних чинилаца у очувању српске културе у Румунији.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести