У миланској болници откривају тајне египатске мумије

БЕРГАМО: Древни Египат сударио се са модерном медицинском технологијом када је египатска мумија подвргнута ЦТ-у у италијанској болници, а у оквиру истраживацког пројекта за откривање њених тајни, пренео је Ројтерс.
e
Фото: Pixabay.com

Мумија Анкхекхонсу древног египатског свештеника пребачена је из Бергамског грађанског археолошког музеја у миланску болницу Поликлинико, где ће стручњаци осветлити његов живот и обичаје сахрањивања од пре скоро 3.000 година.

"Мумије су практично биолошки музеј, оне су попут временске капсуле", изјавила је Сабина Малгора, директорка Пројекта за истраживање мумија.

Малгора је рекла да подаци о имену мумије потичу из саркофага датираног између 900. и 800. године пре нове ере, где је име Анкхекхонсу, што значи "бог Кхонсу је жив", исписано на пет места.

Истраживачи верују да могу да реконструишу живот и смрт египатског свештеника и разумеју које су врсте производа коришћене за мумифицирање тела.

"Проучавање древних болести и рана важно је за савремена медицинска истраживања ... можемо да проучавамо рак или артериосклерозу из прошлости и ово може бити корисно за савремена истраживања", рекла је Малгора.

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести