Култура - Књига

Култура / Књига Андрићева награда припала Игору Маројевићу
БЕОГРАД: Андрићева награда за 2021. годину додељена је писцу Игору Маројевићу за приповетку "Сликописање” из књиге "Све за лепоту ", издавачке куће Дерета, саопштила је данас Задужбина Иве Андрића.
Култура / Књига Повратак написаних: Сајам књига од 23. до 30. октобра у Београду
БЕОГРАД: Међународни београдски сајам књига биће одржан од 23. до 30. октобра под слоганом "Повратак написаних", најављено је у Скупштини града Београда.
Култура / Књига Ишчекујући синтетичке љубавнике: Роботи- научна фантастика која је почела
У свету XXI века чини се да ништа није немогуће. Јавност је навикла на бизарности које су пре само пар година била незамисливе; ако се и појави нешто што ће згранути на сензације огуглале масе онда то, заиста, мора да је у питању врло радикална и интригантна ствар. И, ма како то невероватно изгледало, чини се  да је једна таква медијска бомба експлодирала а да се њени од‌јеци и даље осећају кроз све медије, од оних писаних до електронских.
Култура / Књига Новосадски књижевни бедекер промовисан у Булевар буксу
Отисак шароликог и аутентичног, уметнички доживљај нашег града, који, кажу, живо пулсира у сваком тексту, читалачкој публици донео је један неуобичајени водич, и то "Новосадски књижевни бедекер", представљен у књижари "Булевар Букс", крцатој упркос кишном уторку.
Култура / Књига Шкотски књижевник Ендру Круми пред Новосађанима на ПРОСЕФЕСТ-у
НОВИ САД: Четвртог дана ПРОСЕФЕСТ-а, међународног фестивала прозног стваралаштва у Новом Саду, награђивани шкотски књижевник Ендру Круми представио је вечерас публици своје дело “Тајно Знање”.
Video
Култура / Књига Изашла сабрана дела академика Дејана Медаковића уз помоћ Покрајине
Сабрана дела академика Дејана Медаковића управо су изашла из штампе у издању новосадске издавачке куће Прометеј и Архива Војводине и уз финансијску помоћ Покрајинске владе Војводине, поделио је Игор Мировић на свом Инстаграм профилу.
Култура / Књига У КЦНС Свечано отворен „Прозефест“
Међународни фестивал прозе – PROSEFEST свечано је отворен у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Шеснаести пут заредом фестивал је организован у КЦНС уз подршку Града Новог Сада, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Министарства културе и информисања. Фестивал је поздравном беседом отворио угледни књижевник Радослав Петковић.
Култура / Књига Књижевна награда „Станислав Лем” Оту Олтвањију
Жири награде „Станислав Лем” коју ИКЦ „Соларис” додељује за фантастику у српској књижевности, а који је радио у саставу: др Сава Дамјанов (председник), Саша Радоњић (писац) и Бранкица Ђукић (директорка „Солариса„) донео је одлуку да добитник за 2021. годину буде Ото Олтвањи.
Култура / Књига Језикоманија: Све је океј
Иза скраћенице ОК крије се интересантна прича. Ова, најкоришћенија скраћеница на свету, први пут је употребљена 1839, у новинама Бостон Морнинг Пост.
Култура / Књига Нови Сад од викенда претворен у Град књиге
Европска престоница културе овог викенда постаје центар писане речи, окупљајући европске, регионалне и домаће ауторе и ауторке, јер актуелни Калеидоскоп културе улази у своју трећу недељу, посвећену књижевности.
Култура / Књига Слободан Тишма у четвртак на Цепелину
Књижевни фестивал “Разговори о љубави (према читању)” наставља се сутра, 15. септембра, на броду „Цепелин” на Дунаву, од 19.30 часова.
Култура / Књига Ото Олтвањи добитник награде "Станислав Лем"
Жири награде "Станислав Лем" коју ИКЦ СОЛАРИС додељује за фантастику у српској књижевности а који је радио у саставу: др Сава Дамјанов (председник), Саша Радоњић (писац) и Бранкица Ђукић (директорица Солариса) донео је одлуку да добитник за 2021. годину буде Ото Олтвањи.
Култура / Књига Ведрана Рудан и многи други на Калеидоскопу културе у Новом Саду
Новосадски Калеидоскоп културе, у свом петом и најзначајнијем издању до сада, улази у трећу недељу посвећену књижевности, коју ће отворити дводневни програм Град књиге, 17. и 18. септембра, уз гостовање актуелних европских, регионалних и домаћих писаца, као и најпознатијих издавача.
Култура / Књига Француска списатељица Софи Дол стиже у Нови Сад и Београд
БЕОГРАД: Софи Дол учествоваће на Ноћи књижевности 17. септембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве, у оквиру недеље књижевности Калеидоскопа културе, најавили су организатори.
Култура / Књига Представљена последња дела из едиције Дела Гроздане Олујић
Редован састанак чланова и сарадника "Српске књижевне задруге" у сусрету са медијима данас је реализован у Сали ове издавачке куће у Београду, где је повод била промоција дела посвећених књижевници Гроздани Олујић.
Култура / Књига Кочићево перо додељено Милошу Латиновићу
БАЊА ЛУКА: Књижевна награда "Кочићево перо" за пролеће и лето 2022. године додељена је књижевнику Милошу Латиновићу за књигу "Етапе ноћи" издавачке куће "Вулкан" из Београда, саопштили су данас организатори.
Култура / Књига Књига о Нику Кејву, у издању Партизанске књиге
БЕОГРАД: Издавачка кућа Партизанска књига у сарадњи с Културним центром Новог Сада, управо је објавила студију Игора Цвијановића "Ник Кејв и поетика преступа", саопштили су из Партизанске књиге.
Култура / Књига За Букерову награду конкурише најкраћи роман
ЛОНДОН: Престижна британска књижевна "Букерова награда" објавила је ужи списак од шест кандидованих романа који су у конкуренцији за 50.000 евра који ће бити додељени на свечаности 17. октобра.
Култура / Књига Кустурица: Уметност је један терапијски пут
БЕОГРАД: Редитељ и писац Емир Кустурица вечерас је био последњи гост у циклусу “Летњи плато БГБ” у Библиотеци града Београда, где је говорио о својим романима и збиркама прича “Смрт је непровјерена гласина”, “Сто јада”, “Шта ми ово треба” и пре свега о најновијем делу “Видиш ли да не видим” о писцу Петеру Хандкеу.
Култура / Књига Награда Рамонда сербика за Горана Петровића
БЕОГРАД: Награда Рамонда сербика за вишегодишње стваралаштво које је оставило посебан печат у историји савремене књижевности додељује се српском писцу и академику Горану Петровићу.
EUR/RSD 117.3121
Најновије вести