Култура - Књига

Култура / Књига У Београду отворена конференција "Књижевност и Стрип Самит"
БЕОГРАД: Међународна конференција и манифестација “Књижевност и Стрип Самит” отворена је вечерас у Заводу за проучавање културног развитка (ЗАПРОКУЛ) у Београду и трајаће до недеље, 2. априла.
Култура / Књига Мировић на књижевној вечери у Добоју
Председник Покрајинске владе Игор Мировић огласио се на свом Инстаграм профилу:
Култура / Књига Шербеџија концертом отворио 60. Дисово пролеће
ЧАЧАК: Музичко-поетским програмом под називом „Ето пјесма” југословенски глумац Раде Шербеџија уз пратњу „Западни колодвор бенда” пред пуном салом чачанске библиотеке „Владислав Петковић Дис” отворио је вечерас 60. Дисово пролеће, заштитни знак културе у граду на Морави.
Култура / Књига Нова издања романа Агате Кристи без расистичких описа и назива
ЛОНДОН: Неколико романа прослављене Агате Кристи прошло је кроз ревизију издавача с циљем да се из текста уклоне расистички описи или називи.
Култура / Књига Маркес претекао Сервантеса по продаји књига
ЛОНДОН:  Најпревођенији писац на шпанском језику је Габријел Гарсија Маркес, који је тако на првом месту сменио Мигела де Сервантеса, показали су најновији подаци Института Сервантес.
Култура / Књига Дан када смо остали без Бранка Ћопића
Један од најплоднијих српских писаца Бранко Ћопић трагично је окончао живот на данашњи дан 1984. године.
Култура / Књига Борислав Хложан написао монографију о Студију М
Из издавачке радионице Културног центра Војводине „Милош Црњански” изашла је монографија посвећена Студију М, новосадској Олимпији, Дворани Чајковски и Карнеги холу, како је то у предговору написао аутор Борислав Хложан.
Култура / Књига Владимир Пиштало у КЦВ „Милош Црњанскиˮ
У КЦВ „Милош Црњанскиˮ 28. марта 2023. године, са почетком у 18 часова биће организовано друго у низу предавања из циклуса програма „Креативност и мултикултуралност – Србија и Америкаˮ, које ће одржати др Владимир Пиштало.
Култура / Књига IN MEMORIAM Дубравка Угрешић: Умјетност је поље којим, као и другдје, доминирају мушкарци
Један од последњих интервјуа Дубравке Угрешић (1949 – 2023) објављен је у „Дневнику”
Култура / Књига Радован Влаховић добио Награду Друштва књижевника Војводине
На редовној Скупштини Друштва књижевника Војводине 18. 3. 2023. у Новом Саду уручена је Награда Друштва књижевника Војводине за књигу године Радовану Влаховићу за роман Ноћни разговори са сестром (Банатски културни центар, Ново Милошево, 2021).
Култура / Књига Издавачка кућа Booka и ОТП банка расписали конкурс за најбољи необјављен роман
Након великог успеха првог наградног конкурса на домаћој књижевној сцени за најбољи, оригинални и необјављени роман на српском језику, Издавачка кућа Booka уз подршку ОТП банке, расписала је нови циклус овог пројекта за 2023. годину.
Култура / Књига У Сремским Карловцима почели „Пролећни Бранкови дани”
Манифестација којом се годинама обележава дан рођења Бранка Радичевића, великог песника српског романтизма, по јулијанском и грегоријанском календару “Пролећни Бранкови дани“, почела је јуче у Сремским Карловцима и трајаће до 28. марта на више локација у месту његовог школовања и у Новом Саду.
Култура / Књига Одложена трибина о Милошу Црњанском у КЦВ Милош Црњански
Седма трибина из циклуса „Дневник о Црњанском”, на којој је требало да учествује професор др Гојко Тешић и др Настасја Писарев, уредница и модераторка програма, одложена је због непредвиђених околности.
Култура / Књига КЦВ Милош Црњански обележава дан поезије
У Културном центру Војводине „Милош Црњански” биће отворена изложба „Васко Попа – Далеко у нама”, у издању Библиотеке града Београда и представљен зборник „Сазвежђа Васка Попе”, проф. др Михајла Пантића у уторак, 21. марта, са почетком у 12 часова.
Култура / Књига In memoriam: Драгослав Михаиловић (1930–2023)
Академик Драгослав Михаиловић је један од најзначајнијих писаца у укупној историји српске књижевности, преминуо је у Београду у 93. години.
Култура / Књига Преминуо Нобеловац Кензабуро Ое
ТОКИО: Јапански књижевник и Нобеловац Кензабуро Ое преминуо је у 88. години, саопштио је данас његов издавач Коданша. 
Култура / Књига Прича "Недељног Дневника": Јес` да изгледам мало ко кримос
Једном, кад смо се Милена и ја тек почели забављати, рекла ми да иде с другар’цом да се види и рекла у коју кафану ће сјести. Хоћу-нећу, не могох да одолим, пошаљем јарана да их мало прислушне шта причају.
Култура / Књига Петоро аутора из Белгије у Новом Саду и предавање у Матици српској
Новосадска публика имаће прилике да упозна писце Жака Ришара, Паскал Тусен, Алијенор Деброк, Жуана д’Утрмона, Марка Кважбера, као и Пјера де Муеленереа, уредника и власника белгијске издавачке куће ONLIT Edition.
Култура / Књига Подршка издавачима није само декларативна
Издавачка кућа „Прометеј” добила је на Међународном сајму књига у Новом саду специјално признање за Сабрана дела Дејана Медаковића, објављена у сарадњи са Архивом Војводине, Покрајинским заводом за заштиту културе и Заводом за уyбенике.
Photo
Култура / Књига Горан Петровић отворио Сајам књига у Новом Саду
НОВИ САД: На Новосадском сајму данас је Сајам књига и Изложбу уметности "Арт експо" свечано отворио књижевник и академик, Горан Петровић и у свом говору нагласио важност књиге.
EUR/RSD 117.2933
Најновије вести