Култура - Књига

Култура / Књига Награда „Бескрајни плави круг” уручена Слободану Владушићу
У оквиру Дана Милоша Црњанског, манифестације коју трећи пут организују Друштво “Суматра”, Банатски културни центар из Новог Милошева и Матица српска прексиноћ, на дан смрти великог писца, уручена је награда “Бескрајни плави круг” за најбољи роман овогодишњем добитнику Слободану Владушићу за књигу “Омама” (Лагуна, Београд).
Култура / Књига ЗДИ: Награда „Раде Обреновић“ Милки Кнежевић Ивашковић за „Таракан“
НОВИ САД: Ауторка књиге "Таракан" Милка Кнежевић Ивашковић добитница је награде "Раде Обреновић" коју додељује Међународни центар књжевности за децу Змејевих дечјих игара. Признање ће бити уручено на свечаности "Змајев дан" 6. децембра, обавештавају из те институције.
Култура / Књига Промоција вишеструко награђиване књиге Горане Раичевић о Црњанском
У оквиру Дана Милоша Црњанског, манифестације коју трећи пут у част великог писца приређује Друштво „Суматра“, Банатски културни центар и Матица српска, одржана је промоција вишеструко награђиване књиге „Агон и меланхолија - живот и дело Милоша Црњанског“ (Академска књига, Нови Сад) др Горане Раичевић, редовног професора Филозофског факултета у Новом Саду.
Култура / Књига Јелена Ковачевић лауреат Награде Вукове задужбине
БЕОГРАД: Књижевница Јелена Ковачевић добитница је овогодишње Награде Вукове задужбине за уметност за своју збирку песама "Страдање", саопштено је данас из ове институције.
Култура / Књига Дани Милоша Црњанског у Новом Саду од 29. новембра
НОВИ САД: Манифестација “Дани Милоша Црњанског” биће одржана од 29. новембра до 1. децембра у Свечаној сали Матице Српске у Новом Саду.
Култура / Књига Писцу Слободану Владушићу награда Бескрајни плави круг
НОВИ САД: Награда "Бескрајни плави круг" за најбољи роман 2021. године припала је "Омами" Слободана Владушића једногласном одлуком жирија, саопштила је данас Матица српска. "Владушић је романом ''Омама'' одао почаст животу и делу Црњанског, премреживши га профињеним дијалогом са његовим целокупним делом", наводи се у одлуци жирија.
Култура / Књига Убијен амерички репер Јанг Долф
МЕМФИС: Амерички репер Јанг Долф (1985-2021) убијен је у Мемфису, саопштили су данас локални званичници.
Култура / Књига Језикоманија: Не било вам заповеђено
Језикоманија која је објављена прошле суботе подстакла је нашег читаоца из Црвенке да нам се јави и затражи објашњење око облика императива глагола који се завршавају на –давати.
Култура / Књига Преминула књижевница Љиљана Ђурђић
БЕОГРАД: Књижевница и чланица Српског књижевног друштва Љиљана Ђурђић преминула је у Београду у 75. години, саопштено је из СКД.
Култура / Књига Ненаду Грујичићу припала награда "Симо Матавуљ"
СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: Писцу, песнику и културном делатнику Ненаду Грујичићу, за укупни стваралачки опус припала је награда "Симо Матавуљ" у 2021. години, саопштили су Удружење књижевника Србије (УКС) и "Бранково коло".
Култура / Књига Дејмону Галгуту Букерова награда за "Обећање"
ЛОНДОН: Јужноафрички писац и драматург Дејмон Галгут освојио је Букерову награду за свој роман "Обећање", а то му је била трећа номинација за ово књижевно признање које се додељује ауторима који пишу на енглеском језику и чији је новчани износ 50 хиљада фунти.
Култура / Књига Како је живео Милош Црњански
Одрастао је у Темишвару за који је писао да је у његово време био варош раскошна и модерна: „Темишвар је тада нагло растао и каруце су у њему трчале на гуменим точковима, а било је међу њима, већ, и првих аута.
Култура / Књига У Булевар буксу представљен Сантосов непознати свет фавела
НОВИ САД: О фавелама, неусловним насељима у Бразилу, с бројним становништвом најсиромашнијих слојева, многи мисле да знају понешто, или довољно, али после књиге „Фавела, непознати свет“ бразилског писца Марсела Сантоса, принуђени чињеницама и описом стварних догађаја и ситуација, вероватно ће морати да забораве на површне предрасуде.
Култура / Књига Свечаном академијом обележена годишњица Нобела Андрића
БЕОГРАД: Свечана академија поводом 60. годишњице доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу одржана је вечерас у Српској академији уметности и наука (САНУ), у заједничкој организацији са Задужбином Иве Андрића.
Култура / Књига Јасмини Топић уручена награда „Милица Стојадиновић Српкиња“
НОВИ САД: Јасмини Топић, песникињи из Панчева јуче је у Културном центру Војводине „Милош Црњански“ уручена награда „Милица Стојадиновић Српкиња“, у оквиру 45. књижевне манифестације „Милици у походе“.
Култура / Књига Биографска књига о Џиму Морисону од петка у књижарама
БЕОГРАД: Биографска књига о Џиму Морисону „Нико се одавде неће извући жив“ аутора Џерија Хопкинса и Денија Шугермена у преводу Дејана Цукића од петка ће бити доступна у свим књижарама у Београду и Србији, саопштио је издавач “Лагуна”.
Култура / Књига Светске премијере два српска филма на фестивалу у Амстердаму
БЕОГРАД: Документарни филмови "Музеј револуције" Срђана Кече и "Прилагођени" Дејана Петровића, имаће светске премијере у такмичарском програму 34. Међународног фестивала документарног филма (ИДФА) у Амстердаму, који ће бити одржан од 17. до 28. новембра, саопштили су данас дистрибутери.
Култура / Књига Отворен 73. Франкфуртски сајам књига
ФРАНКФУРТ: У Франкфурту на Мајни је, након прошлогодишњег виртуалног издања због пандемије корона вируса, поново уз присуство публике свечано отворен 73. Франкфуртски сајам књига.
Култура / Књига Језикоманија: Опет о запети
Настављамо причу о запети (или зарезу)...
Култура / Књига Научно-књижевни скуп о Јовану Дучићу у Матици српској
Матица српска је јуче научно-књижевним скупом обележила 150 година од рођења Јована Дучића (1871-1943).
EUR/RSD 117.5777
Најновије вести