Завршне речи 9. марта на поновљеном суђењу за убиство старца у Белом Блату

Пред Вишим судом у Зрењанину, у току је поновљено суђење против окривљеног Јоза Клапиша (31) који је осуђен на затворску казну у трајању од девет година, због убиства Јаноша Касаша (86), које се догодило 15. јула 2019. године, у Белом Блату, надомак Зрењанина.
zrenjanin sud, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

На последњем одржаном претресу сведочио је вештак судске медицине, који није могао да се изјасни око тачног времена смрти. Према његовим речима тешко је изводљиво да се утврди прецизно време смрти, јер се оно изводи на основу мерења телесне температуре покојника, а које није извршено за време увиђаја. Због тога, време смрти покојног Јаноша Касаша  би могло бити и пре 21, али и после 22.30 часова.

Такође, рекао је да је очекивано да извршилац има повреде на рукама и трагове испод ноктију. Међутим, како „Дневник“ сазнаје, код окривљеног Калапиша, приликом хапшења, нису констатоване било какве повреде на рукама, нити је ико сведочио да га је видео са повредама.

Следеће рочиште је 9. марта, када је заказано изношење завршних речи, па је могуће да ће тада бити објављена нова пресуда, мада није искључено ни да ће објављивање бити накнадно.

Подсетимо, Апелациони суд у Новом Саду укинуо је првостепену пресуду, којом је Калапиш оглашен кривим и осуђен на деветогодишњу казну затвора и вратио предмет на поновно суђење.

Према речима браниоца окривљеног Калапиша, новосадског адвоката Владимира Пудара, одбрана очекује да Виши суд у Зрењанину, у поновљеном поступку, отклони недостатке на које је новосадска апелација јасно указала.

- У досадашњем току поступка није изведен ниједан материјални доказ који би указао да је Јозо Калапиш извршио ово кривично дело на штету покојног Јаноша Касаша. Није пронађен ни један једини отисак прста, траг крви нити било који други траг који би повезао Калапиша са извршењем кривичног дела. Штавише, Јозо је спорног дана био у Београду, па очекујемо да се у поновљеном поступку прецизно утврди време смрти покојног Касаша, те да се на тај начин потврди његов алиби - рекао је за „Дневник“ адвокат Пудар.

Према његовим речима, како нема доказа на основу којих би се утврдило да је Јозо извршио кривично дело које му се ставља на терет, једина правилна одлука у овом поступку би била да се Јозо Калапиш ослободи кривичне одговрноности и пусти на слободу.

Према првостепеној пресуди, окривљени Калапиш је 15. јула 2019. године, око 22.30 часова у Белом Блату, лишио живота Јаноша Касаша из истог места, с којим је, у његовој кући, претходно конзумирао алкохол, да би се у једном тренутку посвађали. Након вербалног сукоба, Калапиш је ухватио сада покојног Касаша у пределу врата и задао му више удараца затвореном шаком у пределу главе. Након тога, Касаш је пао и ударио о ивицу кревета и задобио тешке телесне повреде, од којих је преминуо.

Подсетимо, у оптужници се наводи да је убиство починио под дејством алкохола и са смањеном могућношћу да схвати значај трагичног чина и управља својим поступцима. До трагедије је, наводно, дошло након што се Јози пожалила његова супруга Ангелика Ш, да ју је старац пипкао и досађивао јој.

- Иако је могао да буде деда Јозиној супрузи, он је према њој дуже време био навалентан. Она је радила код њега и често му је помагала око имања и послова, међутим, он је то злоупотребљавао. Штипкао је и додиривао по телу – могло се чути у селу након трагичног догађаја.

Покојни Јанош Касаш је живео сам у кући, а према речима мештана, био је добар домаћин, вредан и радан човек.

Д. Николић

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести