Укинута ослобађајућа пресуда америчкој "фоки", иде ново суђење

БЕОГРАД: Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду којом је бивши амерички маринац, припадник елитне јединице "Фоке", Данијел Дејвид Корберт ослобођен од оптужби за недозвољено држање пиштоља са избрисаним регистарским бројем, а тројица Београђана осуђена на затворске казне.
sud, freeimages
Фото: freeimages.com, ilustracija

Њима ће по налогу Апелационог суда суђење бити поновљено пред Вишим судом у Београду.

Корбет је био у притвору годину и по дана, од хапшења 31. јануара 2018. године до изрицања ослобађајуће пресуде 18. јуна прошле године, када је пуштен на слободу.

Није извесно да ли ће он присуствовати овом поновљеном суђењу, мада може да му се суди у одсуству.

Суђење ће осим њему бити поновљено и Ненаду Павлици, Николи Вучељићу и Николи Андрашевићу који су укинутом пресудом били осуђени на казне од шест месеци до две године затвора.

Корбет се оптужницом терети да је 24. децембра 2017. године подстрекао Вучељића да му набави спорни пиштољ, који је потом неовлашћено држао и носио најпре у хотелу, а затим у изнајмљеном стану.

Цену од 1.500 евра са Вучељићем је уговорио смс порукама, па су се састали испред Корбетовог хотела у ноћи између 24. и 25. децембра где му је Вучељић предао пиштољ са физички уклоњеним фабричким бројем.

Према оптужници, Вучељић је заједно с Андрашевићем неовлашћено набавио од Павлице.

Након тога, 31. јануара 2018. године Корбет је дао пиштољ Вучељићу ради поправке, а он га је са Андрашевићем кренуо да одвезе на поправку код Павлице у насељу Кумодраж када су ухапшени.

На почетку суђења у јануару 2018. године сва четворица оптужених негирали су наводе оптужнице и изнели своје верзије догађаја од децембра 2017. и јанура 2018. године, пре него што су ухапшени, 31. јануара 2018. године.

У образложењу одлуке Апелационог суда, која је објављена на сајту суда, наводи се да се основано жалбама наводи да је изрека пресуде противречна самој себи и датим разлозима, а у образложењу пресуде нису наведени разлози о чињеницама које су предмет доказивања.

То се пре свега односи на ослобадајући део пресуде, који је првостепени суд делу образложио пре свега сумњом - да ли је или није пиштољ био функционално исправан све док га Павлица није поправио у својој кући, па је применом начела ин дубио про рео (у сумњи решити у корист окривљеног), решио у корист окривљених.

Међутим, за Апелациони суд су ови разлози за ослобађање нејасни и прихватљиви, па истиче да оружје подразумева сваку направу намењену за избацивање пројектила, као што је то управо и овај пиштољ.

Указује да тренутна неиправност пиштоља њему не одузима својство оружја, и напомиње да ослобадајућа пресуда заснована на тој чињеници не може бити прихваћена као правилна и законита.

Такође, Апелациони суд сматра да је првостепени суд погрешно ценио пресретнуту комуникацију оптужених, као и радње кривичичног дела за које су оптужени.

У детаљној одбрани на почетку суђења прошле године Корбет је негирао везу са спорним пиштољем без броја, наводећи да је он Вучељића тражио да му набави камагру.

Корбет је ухапшен 31. јануара 2018. у Вучељичевом стану, где је пронађен пиштољ ЦЗ-99 са избрисаним бројем.

Терети се, као и остала тројица оптужених, за кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, за које је запрећена казна затвора до 12 година.

За Корбета су медији пренели да је запослен у фирми "Рејвен милитари", чији је сувласник Џеј Футлик, некадашњи специјални асистент Била Клинтона.

Био је припадник Тима 6, елитне јединице америчких маринаца, познате као "фоке", а недавно су се и амерички медији бавили овим случајем против њега.

Припадници "фока" спроводе тајне антитерористичке операције, има их око стотинак, а база им се налази у Дем Неку у Вирџнији, и познати су као морнаричка група за специјалне ратне операције (ДЕВГРУ).

Поред осталог, лоцирали су и убили вођу Ал каиде, Осаму бин Ладена, 2011. године, у Пакистану.

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести