Укинут притвор за седам хакера чије изручење траже САД

Апелациони суд у Београду укинуо је притвор за седам окривљених, чије изручење траже Сједињене Америчке Државе због сумње да су учествовали у рачунарској превари путем лажних инвестиционих платформи
apelacioni sud
Фото: Tanjug

БЕОГРАД: Апелациони суд у Београду укинуо је притвор за седам окривљених, чије изручење траже Сједињене Америчке Државе због сумње да су учествовали у рачунарској превари путем лажних инвестиционих платформи и одредио им меру забране напуштања стана уз електронски надзор (кућни притвор уз наногицу).

Притвор је укинут за У.С, Н.К, А.С, А.СЕ, М.М, Н.Д. и Н.М и замењен поменутом мером, пошто је Апелациони суд уважио жалбе њихових бранилаца и преиначио решење Вишег суда од 30. новембра којим им је притвор био продужен, рекла је Тањугу портпарол суда Мирјана Пиљић.

Окривљеној у овом случају, држављанки Филипина са боравишем у Нишу, Ксенији Ф.А.К, крајем октобра је укинут притвор и такође одређен кућни притвор, јер је очекивала порођај.

Још троје окривљених чије изручење траже САД је још увек у притвору, а то су Кристијан Крстић као и М.П. и Б.Р.

Пиљић је додала да по налажењу Апелационог суда разлози које је дао првостпени суд за продужење притвора седморо окривљених више нису довољни и оправдани за њихово даље задрзање.

“Ради се о чињеницама и околностима које су протеком времена изгубиле на значају и тежини, и у недостатку нових чињеница ти разлози немају значај и снагу коју су имали на почетку вођења овог постпка и не могу бити основ за примену најтеже мере обезбеђања присуства окривљених - продужење прритвора”, сматра Апелациони суд.

Иначе, Посебно одељење Вишег суда Београду је 23. октобра утврдило да су испуњене законске претпоставке за изручење свих 11 окривљених од којих се њих 10 противило изручењу, док је један окривљени - А.С. претходно дао сагласност за изручење.

На ово решење, окривљени и њхови адвокати уложили су жалбе о којима треба да расправља Апелациони суд.

У сваком случају, коначну одлуку о изручењу донеће министар правде Србије.

Посебно одељење Вишег суда је утврдило да су испуњене претпоставке за изручење 11 окривљених ради вођења поступка пред Окружним судом у Северном округу у Тексаса.

Тескашки суд их терети за "заверу у извршењу преваре која укључује електронску комуникацију" и због "завере у прању новца" према законима САД.

Након њиховог хапшења је саопштено да се свих 11-оро сумњиче да су као организована криминалана група од 2011. године до јула ове године, учествовали у стварању, промовисању и организацији најмање 16 лажних инвестиционих платформи користећи се интернетом и онлајн веб страницама, чиме су прибавили противправну имовинску корист од преко 70 милиона долара.

Ова група је, како се сумња, проналазила инвеститоре широм света, укључујући и оне у Северном округу државе Тексас, који су инвестирали у лажне инвестиционе платформе за бинарне опције где су припадници групе стварали лажне трговинске трансакције, лажне потврде о подизању новца као и лажне потврде о пребацивању новца.

Припадници организоване криминалне групе су пристали да инвестирају, служећи се лажним идентитетима и користећи лажне титуле, путем емаил-а или путем видео-конференциских веза упућивали да пребаце своје "инвестиције" на међународне банковне рачуне повезане са организатором ове групе.

Након тога група је по налогу организатора затварала ове лажне инвестиционе платфоме и након неког времена поново отварала нове са истим већ разрађеним методом рада.

Сумња се да су организатор и припадници ове групе прибавили противправну имовинску корист у износу од преко 70 милиона долара.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести