Ухапшени цариници због злоупотребе положаја

Припадници Одељења за борбу против корупције Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду и Пореском полицијом Регионалног одељења у Новом Саду, ухапсили су правника привредног друштва из Лознице Б.А. (1971) због постојања основа сумње да је извршио кривично дело пореска утаја, шефа царинске испоставе С.П. (1968) и царинског службеника М.М. (1969) због сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја, као и одговорна лица једног привредног друштва из Београда Н.Д. (1976) и Д.Ђ. (1956) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба положаја службеног лица, док се за две особе трага.
hapsenje, tanjug
Фото: MUP, ilustracija

Осумњичени се терете да су, од децембра 2017. године до фебруара 2019. године, малверзацијама у царинском поступку оштетили буџет Републике Србије за износ од 130.396.311 динара.

Како се сумња, одговорна лица предузећа из Лознице су, у намери да у потпуности избегну плаћање пореза и увозних дажбина давали лажне чињенице о свом привредном друштву и о роби  и тако су избегли обрачун и плаћање увозних дажбина за 79 увозних декларација, а царински службеници С.П. и М.М. су то омогућили, иако за то није било основа.

Такође, постоје основи сумње да су одговорна лица предузећа из Београда сачињавали фиктивну документацију која је прилагана уз царинске исправе приликом извоза робе и за те своје незаконите радње наплатили 2.125.024 динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести