Убиство на Новом насељу: Осим хица у чело, био још један?

НОВИ САД: Полиција до после подне није послала саопштење о убиству које се догодило у понедељак увече на новосадском Новом насељу, када је убијен Црногорац Жељко Булатовић (55).
novo naselje
Фото: Dnevnik.rs

Како незванично сазнајемо, било је најава о привођењу поводом поменутог злочина, али се од тога одустало, вероватно због недостатка доказа.

На месту ликвидације Жељка Булатовића, који је лишен живота у Улици браће Дроњак наспрам броја 7, где је био подстанар, нађене су две чауре, сазнајемо незванично. По свој прилици, жртви је био испаљен хитац према руци, а други, који је био кобан – у чело. 

Како су спекулисали бројни медији, а по најзаступљеној верзији, није искључено да се ради о освети и опомени Жељковом сину Александру, који је у првостепеном поступку осуђен на 19 година затвора за убиство почињено пре три године у Источном Сарајеву, пред нову пресуду.

Наводно, Жељко се кобне ноћи враћао из кафића, а потом свратио у радњу и након пазара је наишао пред улазом на сачекушу. Приликом увиђаја код њега је затечен пасош Босне и Херцеговине и новац, али код себе није имао оружје. Он се, наводно, недавно развео од супруге с којом је становао на Новој Детелинари, а у новом стану је живео с невечаном женом.

Иначе, његовом сину Александру би требало сутра да буде изречена нова пресуда након укинуте првостепене у Окружном суду у Бањалуци. 

По неким изворима, сада покојни Жељко Булатовић је пратио комплетан првостепени поступак свом сину у Бањалуци, али изгледа да у поновљеном није био присутан.

Подсетимо, окривљени Александар је изнео у претходном поступку да  је невин и да није у октобру 2016. године допринео смрти Мирослава Лазаревића, који је том приликом био изрешетан с 24 метка. Изјавио је и да му је жао настрадалог у том догађају, као и да је био у добрим односима с њим.

Саша Видовић, који је био довођен у везу с црногорским „шкаљарским кланом”, а који је био такође оптужен за исто убиство и осуђен на 20 година пре укидања првостепене пресуде, био је спомињан и у истрази након убиства истакнутог београдског навијача Александра Станковића, званог Сале Мутави.

Криминолог Златко Николић каже да убиство у Новом Саду нема елементе класичне крвне освете, какве су се дешавале у Црној Гори и Албанији, али да је могуће да јесте у питању освета.

Код крвне освете је карактеристично да се убица предаје полицији и на тај начин показује да је одбранио част породице. Ипак, могуће је да је у питању освета за убиство у које је умешан син жртве, да је та рана још свежа и да је неко ликвидацијом Жељка Булатовића хтео да ту рану залечи, изјавио је Николић.

С. Х. Д.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести