"Убиство Дуњића": Мусићу потврђено 16 месеци затвора

БЕОГРАД: Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио на 16 месеци затвора Вука Мусића јер је прикривањем трагова пружио помоћ Владимиру Ђуровићу, оптуженом за убиство једног од вођа навијача "Црвене звезде" Велибора Дуњића испред сплава "Џимис" 2014. године.
presuda cekic pixabay
Фото: pixabay.com

Овом одлуком, која је данас објављена, одбијене су жалбе тужиоца и Мусићевих бранилаца и потврђена је првостепена пресуда Вишег суда у Београду којом је Мусић осуђен због помоћи учиниоцу после извршеног кривичног дела.

Мусић је током суђења признао извршење кривичног дела у целости, док се другим оптуженима и даље суди.

Ђуровић, који је у то време био припадник обезбеђења сплава "Џимис", оптужен је за убиство Дуњића и рањавање његове девојке Нине Шоботе, али му се суди у одсуству јер је у бекству.

У пресуди се наводи да је Мусић осуђен јер је 16. маја 2014. године на сплаву "Џимис" прикривањем трагова помогао Ђуровићу, коме се суди због оптужби да је напустивши сплав, пришао Дуњићевом ауту док је на месту сувозаца седела Шобота и који се непосредно пре тога зауставио испред улаза у сплав.

Ђуровић је, како се сумња, кроз отворен прозор возачевих врата из пиштоља из непосредне близине испалио седам пројектила Дуњићу у главу и тело и тако му нанео смртоносне повреде, при чему је услед дејства два пројектила Шобота задобила тешку телесну повреду.

Потом је заједно са окривљеним Милошем Милосављевићем, којем се и даље суди, ушао опет на сплав у просторију у којој се налазио рисивер - снимач са видео записом са сигурносних камера које су забележеиле извршење кривичног дела, где су покушали да обришу снимак, али им то није успело.

Потом су преко М. Д. позвали Марка Гвозденовића, од којег је Мусић захтевао да обрише видео запис, па будући да ни Гвозденовићу то није пошло за руком, Мусић му је наредио "чупај то и носи".

Гвозденовић је то учинио и са сплава однео рисивер - снимач који је оштетио ударајући га јако 3-4 пута о ивичњак, након чега га је однео у свој стан, где га је пронашла полиција.

Суђење је и даље у току за Горана Кнежевића, Милоша Милосављевића и Бојана Старовлаха, који се такође терете да су Ђуровићу помогли након извршеног кривичног дела.

Александар Ђурановић, Марко Гвозденовић, Зоран Вукић и Јелена Крушедолац су због непријављивања кривичног дела такође били под истрагом тужилаштва, са којим су, међутим, склопили споразуме о признању кривице и правоснажно су осуђени.

У образложењу Апелационог суда наводи се да је првостепени суд правилно ценио олакшавајуће околности за Мусића, јер је у целости признао кривично дело, као и околност да је дело учинио услед једноставне алкохолне опијености, због које му је урачунљивост била смањена, али не битно.

Такође је ценио породичне прилике, док је од отежавајућих околности имао у виду његов ранији живот.

Имајући у виду наведено, као и околност да из промене понашања окривљеног према суду током овог поступка може да се очекује да је прихватио одговорност и да ће се променити, то се по налажењу Апелационог суда, сврха изрицања кривичних санкција може остварити казном затвора у трајању од 1 године и 4 месеца, наводи се у пресуди.

Убијени Дуњић је раније био осуђиван за тешка кривична дела.

EUR/RSD 117.1734
Најновије вести