Томић: Никола Ковачевић био обавезан да пријави уметничко дело

БЕОГРАД: Слободан Томић из сектора за царинске процедуре Управе царина Србије поводом случаја градског секретара Николе Ковачевића, који је оптужен за царински прекршај јер је у јулу из Беча на аеродром "Никола Тесла" унео слику "Стражар" Паје Јовановића, каже да је Ковачевић био обавезан да пријави уметничко дело.
a
Фото: Tanjugu/ D. Goll, ilustracija

Он је за ТВ К1 рекао да је за наведено дело запрећена новчана казна од једноструке до четвороструке вредности дела, уз обавезно одузимање слике и појашњава да Ковачевић није пријавио уметничко дело плаћено 140 хиљада евра.

На аеродрому "Никола Тесла" у Београду постоји црвени и зелени контролни пролаз. Кроз зелени пролазе путници који немају шта да пријаве царинским органима. Србија је прописима одредила да је увоз без плаћања царинске дажбине ограничан на унос робе која представља успомене, сувенире, предмете за личну употребу по цени од 100 евра. На вредност робе по тој цени се не плаћа царина, објаснио је Томић.

Он је додао да сва роба, чија вредност прелази износ од 100 евра, а не вреди више од 3 хиљаде евра и није намењена даљој трговини и продаји може да се царини на граничном прелазу.

Како Томић каже, таква роба се царини по стопи од 10 процената, и 20 посто ПДВ-а.

Роба чија је вредност већа од 3 хиљаде евра мора да се стави у слободан промет у редовном поступку. Таква роба се испоручује царинској испостави која такав поступак спроводи. Немам информацију да ли је господин Ковачевић пришо царинику и рекао му да има културно благо код себе, казао је Томић и додао је добио информацију да је путник сав пртљаг ставио на колица и упутио се у зелени контролни пролаз што је значило да нема ништа за пријаву.

Према његовим речима цариник га је замолио да пртљаг провери на рендгену где је утврдио да је реч о уметничком делу и замолио га да му покаже цео пртљаг после чега је нађено 15 хиљада и 500 евра.

У току је судски поступак, па ћемо видети шта ће се догодити, казао је Томић.

Он је појаснио да је слика задржана привремено и биће чувана на том месту све до краја судског поступка.

Ако се утврди кривица оптуженог, може се изрећи новчана казна од једноструког до четвороструког износа робе уз обавезно одузимање слике. Износ од 10 хиљада евра и више од те суме при уласку у Србију је обавезно пријавити царини по закону о прању новца и финансирању тероризма, поновио је Томић.

Историчар уметности Никола Кусовац је рекао је да постоји опус Паје Јовановића посвећен Оријенту и да те слике лако налазе купца.

На Оријенту постоји новац за уметничка дела. Паја Јовановић је правио више варијанти стражара и могуће да је овај који пронађен на аеродрому настао у 19. веку. Нисам сигуран. Јовановић је сликао стражаре у херцеговачкој, црногорској или арнаутској униформи. Све то вуче на Оријент и зато добија пристојну цену, каже Кусовац.

Он додаје да су дела Паје Јовановића изузетно важна за Србију.

Сваки његов рад је важан за нашу историју уметности. Некада сам био царини на услузи и процењивао вредност уметнина кој улазе у земљу. Када неко уметничко дело уђе у Србију, са њим постајемо сви богатији. Када уђе у књиге и буде публиковано свако уметничко дело постаје део наше културне баштине, казао је Кусовац и додао да би закон код нас морао да обезбеди олакшице за све који уносе културна добра у Србију.

EUR/RSD 117.3379
Најновије вести